galéria megtekintése

Az egyik randa kis ízeltlábú például Merkel

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Az idei ARC közérzeti plakátkiállítást az összes saját előzményénél erősebben hatja át a politika – nyugtázhattuk a pályázat zsűrijével mélyen egyetértve a meglehetősen összezsugorított tetthelyen. Ennek dacára megjegyeznénk: az Ötvenhatosok terén ahhoz képest a pénisz is igen szépen van reprezentálva. A legizgalmasabb alkotásokból igyekeztünk mazsolázni.

A Magyar álom alcímű kitelepülésen elsőként a Menjen el a te országod című műben leltük kedvünket, pláne, hogy az alkotók egy nemzeti konzultációs ívből vágták ki a feliratot az imádsághoz, majd a Szétcsúszás címet viselő alkotásnál torpantunk meg. A részletgazdag kompozíció közepén egy magyar szürke Magyarországot készül lakomázni lapostányérról, de nincs jókedve, mert mindenféle dögevő és csúf bogár is vendég akar lenni, az egyik randa kis ízeltlábú például Merkel, a másik Cameron, a harmadik Juncker.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Még szerencse, hogy az ellenoldalon ott van Putyin is, ballagási portréja egy magas szesztartalmú itallal töltött palack címkéjén nem kíváncsi a díszes társaságra. Az orosz elnök egyébként egy másik plakáton is felbukkan feltűrt ingujjú komszomolecként, vállát Orbán Viktor vállához vetve szorosan, a „Paks II.”, illetve „Építsük közösen a jövőt” feliratok alá rendelve.

 

A munkásmozgalmi atmoszféra kicsit arrébb megint visszaköszön, itt Berény Róbert híres Fegyverbe! (mások szerint valójában „Fussunk zuhanyozni!”) című munkáját parafrazeálta a művész. A kompozíció a Tanácstalanköztársaság címet kapta. Nem kevésbé megejtő a Köszöntjük a Budapest Pride résztvevőit munka sem, emezen ugyanis árpádsávok között, székely rovásírással üzennek az LMBTQ-társadalomnak jobbról balra nagyon vicces. Nem szánták viccnek pályamunkájukat a „Szeretem, ha a kisfiam leeszi a ruháját.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Mert az azt jelenti, hogy végre volt mit ennünk” feliratot hordozó poszter alkotói sem, azonképp, amiként az idei fődíjas, az oly hőn áhított budapesti olimpia drótkerítését átugró kismamát közbeszédbe keverő művész, Kelemen Orsolya sem. De nem szomorkodnánk, ha ugyan nem késő, ezért következő hivatkozásként a Szeretnék a kormány grafikusa lenni c. művet idéznénk meg, amelynek révedező főszereplője tényleg úgy néz ki, mint aki nagyon szeretne.

Ezt a savanyú humorral dúsított irányzatot reprezentálja Filipov Gábor és Körmendi Balázs CicahARC című művén a Geszti Pétert megidéző képregényfigura, Simicska Lajos, az „Orbán egy Geszti” összegzés alatt.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Tanúi lehettünk két igen őszinte művészi kitárulkozásnak is. Az egyik az „Egy óriásplakát a péniszemről, hogy csak egyszer az életben végre nagynak láthassam” önbevallással (fenti képünkön jobbra), a másik „+ 5 cm – furamód a barátnőm is erről álmodik” szavakkal csalt pírt a helyszínre vezényelt kisdiákcsoport napközis tanárnőjének orcájára.

Eccer minden lyó lessz

A kiállításon kihelyezett üres óriás felületeken a látogatók is kifejthetik, mi az ő nagy magyar álmuk.

Az egyik hozzászóló azt üzeni, hogy Robit akarják haza, egy másik azt, hogy Eccer minden lyó lessz, egy következő tárlatnézőt már az is kielégítene, ha a következő pasija nem lenne pszichopata, a huszonharmadik véleményalkotó szerint ki kéne irtani a darazsakat, az ötvenedik azt kéri, hogy ne kelljen fizetnie azért, hogy pisilhessen, kedvenc kommentelőnk pedig azt forszírozza, hogy irányítson végre „fasza csajokat a Campusra” az, akit illet.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.