Arisztokraták kölyökkora

Az elmúlt évben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága felkutatta a 17–19. században készült magyar főúri gyermekábrázolásokat, s most az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány anyagi támogatásával kiállításon mutatja be május 9-től.

Nádorok, országbírók, főispánok, vagy éppen esztergomi hercegprímások, címek és méltóságok viselői is voltak gyermekek, akik szerettek állatokkal és babákkal játszani még akkor is, ha jövőjük, sorsuk általában már alig néhány éves korukban eldőlt. Szerencsénkre a késő középkortól az arisztokratákat megörökítő portréfestészetben megjelennek a családi képek és nemegyszer a gyermekeket ábrázoló igényes festmények is. A beállítások – a felnőttekéhez hasonlóan – többnyire merevek, de a gyermeki ártatlanság átütő ereje, a gyakorta megjelenő attribútumok (állatok, játékok, virágok stb.) enyhítik a kötelező, a 19. században pedig végképp feloldódó szigorúságot. A néhány éves kisfiú vagy kislány gyermek marad akkor is, ha szülei már a felelős méltóságot viselő érett embert látják is benne…

 Az elmúlt évben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága felkutatta a 17–19. században készült magyar főúri gyermekábrázolásokat, s most az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány anyagi támogatásával kiállításon mutatja be – az eredeti képekhez megszólalásig hasonlító digitális másolatokban – a legszebbeket. A portrék zöme hazai múzeumokban található, de vannak közöttük magántulajdonban lévők és külföldi gyűjteményekből származók is – ez utóbbiak legjelentősebb kollekcióját az a tíz Esterházy–portré képviseli, melyet Fraknó várában őriznek közel 400 éve. Egyszerre érdekes és megindító, hogy azokat a csöppségeket is megörökítették, akik alig néhány napot éltek. Az Esterházyakon kívül a Barkóczy, Cziráky, Csáky, Erdődy, Festetics, Károlyi és Nádasdy családok gyermekei a „főszereplők”, de megjelenik közöttük II. Rákóczi Ferenc is, egy 8 éves korában festett portréval. Néhány kép mellett az ábrázolt felnőttkori képe is bemutatásra kerül, felvillantva, mivé is formálta a kor a kedves, játékos gyermekeket.

 A mintegy 40 portréból álló kiállítást május 9-én 14 órakor az Esterházy hercegi család jelenlegi feje, Esterházy Antal nyitja meg a kastély télikertjében. Megtekintésére a kastélymúzeum nyitvatartási ideje alatt június 17-ig van lehetőség, majd a kollekció vándorútra indul más kastélyokba. Június végétől a nádasdladányi Nádasdy-, majd ősszel a péceli Ráday-kastély ad otthont az érdekes bemutatónak. A kiállítás megrendezésének fő üzenete, hogy érzékeltesse: egykori neves történelmi személyiségeink gyermekként ugyanolyan szeretetre méltóak és játékosak voltak, mint mai gyermekeink, kiknek jövőjét – akárcsak elődeink – mi is boldoggá szeretnénk tenni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.