Aristide Maillol-képet találtak Kaposváron

A Rippl-Rónai József és Aristide Maillol művészbarátságát bemutató budapesti kiállításra készülve derült ki egy Kaposváron őrzött festményről, hogy Aristide Maillol alkotása és nem unokaöccséé, Gaspardé, írja a Somogyi Hírlap online kiadása, a Sonline.

A kaposvári Ripp-Rónai Múzeum tulajdonában lévő Házcsoport című festmény mindeddig a múzeum művészettörténész munkatársa, Géger Melinda dolgozószobájában lógott. A Nemzeti Galériában rendezett Rippl-Maillol kiállításra készülve azonban a képet restaurálták, előtűntek eredeti színei, érdekes kompozíciója, s a művet jobban megvizsgálva arra jutottak, hogy az nem Gaspard, hanem a jóval híresebb Aristide Maillol egyik alkotása, s persze a korábban gondoltnál jóval többet is ér.

Annál is inkább, mert az 1890-es évek után Aristide rosszabbodó látása miatt felhagyott a festészettel, és a szobrászat felé fordult. A mű Rippl Rónai hagyatékában maradt fenn, azok között a művek között, melyeket Franciaországból hozott haza, amikor végleg hazatért.

A Házcsoport jelenleg a Nemzeti Galéria-beli kiállításon látható, azt követően azonban Rippl-Rónai kaposvári villájában állítják ki a festő emlékkiállításán, írja a somogyi lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.