Aránytévesztés szerelem és halál között

Két fiatal lány beszélget az ágyon. Megszólal az egyik: „Will teljesen hülyének néz.” Mire a másik: „De hát az is vagy!”

Nem, nem célom a Szeszélyes évszakok, illetve Antal Imre megszokott favicceinek a rehabilitálása, csupán a legújabb romantikus moziból, a Mielőtt megismertelek című darabból idéztem. A dialógus jellemző az eklektikus mozidarabra. A beszélgetőpartner két testvér, Jenna és Lou. Utóbbi, aki egy Hamupipőke-epigon, új munkájáról beszél: egy baleset következtében a nyakától lefelé teljesen megbénult Will ápolója lett. A férfi kibírhatatlan, de nem kell ahhoz túl sok romkomot látni, hogy sejtsük: mégis egy álomférfi. Csakhogy ő nem akar mozgáskorlátozottként tovább élni.

Jojo Moyes, a brit újságíróból a világ egyik legismertebb romantikus írónőjévé váló alkotó a saját, azonos című bestsellerét írta át forgatókönyvvé. A végeredmény zavarba ejtő: az amerikai film az aránytévesztések magasiskolája. Drámának túl feel good és vicces, komédiá­nak sem tökéletes, dramaturgiailag megalapozatlanul fullad tragédiába. Hiába reméljük, hogy a szerelmesek összevesznek és élnek tovább boldogan. Will ugyanis nem gondolja meg magát. Meg akar halni és kész. Ezen pedig a nagybetűs szerelem sem segít.

Emilia Clarke és Sam Claflin

Így, papírra vetve ez komoly művet is jelenthetne, sőt párbeszédet is generálhatna az eutanáziáról. De Thea Sharrock rendező inkább könnyen fogyasztható filmet készített, így a játékidő kilencven százalékát jópofa poénkodás tölti ki, tízben pedig a giccses hollywoodi stílusnak hódol. Így a történet lufiként pukkad ki.

Pozitívum, hogy Emilia Clarke olykor bájos a flúgos és a szerelmes lány szerepében, de a show-t ellopja két mellékszereplő, a Will szüleit alakító Charles Dance és Janes McTeer,akik viszont komolyra vették a figurái­kat, és megteremtették egy humanista dráma alapjait. Ez azonban, hiába vártam, elmaradt.

Mielőtt megismertelek
Forgalmazza a Fórum Hungary

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.