Arany fülbevaló az M43 alól

Színarany avar-kori fülbevalót találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei az M43-as autópálya ásatás nyomvonalán, tudatja a szegedig múzeum. Mint emlékezetes, az M43 projekt régészeti munkáinak lassúsága miatt nyugdíjazták év elején a megyei múzeumigazgatót.

Az év elején az M43-as építésén az ütemezéshez képest lemnaradásban voltak a régészek. A szegedi Móra Ferenc Múzeum tavasszal hivatalba lépett új igazgatójának, Fogas Ottónak első feladata volt, hogy az autóút nyomvonalán folyó ásatásokat felkeresse, s akkor úgy ítélte meg, hogy a lemaradás behozható.

A jelek szerint ez meg is történt, szerdán Szarka József, a múzeum régészeti osztályvezető tart tájékoztatót arról, hogy júliusban mekkora előrehaladás történt az M43-as ásatáson. Ekkor mutatják be a színarany fülbevalókat is, amelyek egy kislány sírjából kerültek elő. Az ástaás legutóbbi szenzációja egy Csanádpatonánál talált avar-kori kettős sír volt, ezt július közepén mutatták be.

A régészeti freltárási jog tavaly nyári visszaváltoztatása után a Móra Ferenc Múzeum volt az első megyei múzeum, amellyel autópálya feltárási szerződést kötöttek, éppen az M43-as autópálya Makó-Csanádpalota közötti szakaszára. Azt még az előző igazgató, Zombori István írta alá, akit idén áprilisban a megyei közgyűlés éppen e projekt lassúsága miatt nyugdíjazott. 

arany fülbevaló
arany fülbevaló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.