galéria megtekintése

Angyalok a város fölött és a Nemzeti Színház falain

0 komment

NOL

A Nemzeti Színház egy bűvészkendővel letakart, eltüntetésre váró dobozra emlékeztetett hétfő este. Az ejtőernyőszerű fehér lepel alá azonban csak azt követően pillanthatott be a közönség, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és Pino di Buduo olasz rendező együtt felvonták a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó zászlaját a bejárat előtt. 

Ezzel hivatalosan is megkezdődött a harmadik MITEM. Az április 11. és 24. között tartó programsorozatra 13 országból érkeznek produkciók, ezúttal Európán kívülről, például Dél-Koreából is.

Vidnyánszky Attila főigazgató a megnyitón a színházi szakma felelősségére hívta fel a figyelmet. Elmondta, a világ színházcsinálóit összeköti, hogy komolyan veszik a munkájukat. Feladatuknak tekintik azt is, hogy egyes szerzők ne merüljenek feledésbe, ennek jegyében rendeztek kiállítást Tadeusz Kantor képeiből.

Kallos Bea / MTI

 

Az Angyalok a város felett című nyitóelőadást Pino Di Buduo rendezte a Kaposvári Színművészeti Egyetem diákjaival kiegészült Teatro Potlach utcaszínházzal. Az olasz társulat minden alkalommal a helyszín sajátosságaihoz alakítja a produkcióját. A Nemzeti Színházban kiterjesztették a játékteret, belakták a színház épületét, a kert és a tó legtöbb zugát.

A sötét színházban csak azokat a sarkokat világították meg színes reflektorokkal, ahol egy-egy jelenet vagy szereplő volt. A bejárati csarnok piros kockás fényében egy balerina hintázott, alatta egy lány énekelt népviseletben, hegedűkísérettel. Az első lépcsősor tetején rekamién elnyúlva egy díva vitázott valakivel telefonon. „Micsoda hisztérika!” – kommentálta elhaladtában egy idős nő. Az épület alá a fényjáték vizet varázsolt, az ablakon kinézve tenger felett érezte magát a néző. Egy lépcsőfordulóval odébb kiderült, az épület mellett, a mélyben hajótörött lány hánykódott egy tutajon. Fölötte, az épület falán mentőangyal függött kötélen.

Angyalok a város felett az olaszországi Teatro Potlach művészei a Kaposvári Egyetem színésznövendékeinek közreműködésével
Angyalok a város felett az olaszországi Teatro Potlach művészei a Kaposvári Egyetem színésznövendékeinek közreműködésével
Kallos Bea / MTI

A színháznak szó szerint minden sarkában történt valami. A kertben egy néptáncos fiú tartott bemutatót szaxofonzenére. Ez volt az első, ami vastapsot kapott. A sövénylabirintusban Rómeó és Júlia kergetőzött, az épület külső oldalán köteleken függő angyalpár táncolt a falra merőlegesen. A tóban a tatra kötött kötéllel Odüsszeusz próbálta kivontatni megfeneklett hajóját, derékig merülve a vízben az egyébként alig tízfokos éjszakában.

programok kedd este a görög Polyplanity Company Iliász-előadásával folytatódnak. Ugyanezen a napon nyit Tadeusz Kantor: Az emlékezet tere című kiállítása a Nemzeti Színházban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.