Alföldi újra a Nemzetiben

Alföldi Róbert rendezése megy 2016 júniusában a Nemzeti Színházban. Nem utódja, Vidnyánszky Attila felkérésére, hanem az Armel Opera Fesztivál versenydarabjának vendégjátékával.  Alföldi Eötvös Péter Senza Sangue című művét állítja színpadra, ezt követi Bartók Béla operája, A kékszakállú herceg vára, Nadine Duffaut rendezésében. A sajtóbeszélgetésen csillagászati bérleti díjakról és Bartók-jogdíjakról is szó volt.
Két egyfelvonásossal, Eötvös Péter Senza Sangue című operájával és Bartók Bélától A kékszakállú herceg várával indul a 2016-os Armel Opera Fesztivál. Eötvös úgy írta Alessandro Baricco pszichothrillerére épülő kétszemélyes művét, hogy párdarabja lehessen A kékszakállúnak. Mivel mindkét alkotás hatalmas zenekart igényel, és a szünetben át kell építeni a zenekar helyét, az Armel állandó budapesti játszóhelyére, a Tháliába nem fér be a produkció.

Úgy tűnik, a Nemzeti Színház színpadtechnikája a legmegfelelőbb erre a színpad és a zenekari árok viszonya miatt – derült ki a keddi sajtóbeszélgetésen. Mint Havas Ágnes igazgató elmondta: első szóbeli megkeresésükre a Nemzetiben nemmel válaszoltak arra, hogy Alföldi produkcióját oda vigyék. Majd az írásbeli felkérésre olyan összeget határoztak meg, 5 millió forintot, amelyre – vélhetően – garantált visszautasítás a válasz. (Viszonyításként: az Erkel Színház 1,2 millió+áfa forint lett volna, de Eötvös Péter a Nemzetit alkalmasabbnak, az akusztikai problémákat pedig áthidalhatónak tartotta). Mivel erre a helyre van szükségük, a magas bérleti díjat Havas Ágnes elfogadta. Nagyobb anyagi terhet jelent ez majd a produkciónak és persze a nézőknek is, a jegyárak két és félszer olyan drágák lesznek, mint a Tháliában. (A legdrágább jegy 9900 forintba kerül.)

A két egyfelvonásos egyébként az Avignoni Opera produkciója lesz, egyetlen előadáson lehet majd látni Budapesten, június 27-én. Alföldi csak az Eötvös-darabot rendezi, Nadine Duffaut pedig A kékszakállút. A jogokat a francia társulat kérte meg, kibővítve fesztiválra, tévé és rádiós megjelenésre, egyetlen vendégjátékra. Így a két egyfelvonásos nem magyar produkció, a jogokat sem itthon kell elkérni, hanem Franciaországban, Bartók Pétertől. Az itthoni jogtulajdonos, Vásárhelyi Gábor több előadást letiltott már, többek között tíz éve Alföldi Kékszakállú-rendezését.

Az Armel Opera Fesztivált 2016. június 27. és július 1-je között rendezik, művészeti vezetője Vajda Gergely. A zeneszerző-karmester a verseny-fesztiválon először vezényel, méghozzá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában: Hans Werner Henze operáját, az Elegy for Young Lovers címűt, amelyet Almási-Tóth András rendez. A Maria de Buenos Aires svájci, az the Angel of the Odd olasz, a The Omnibus Opera a Szerb Nemzeti Színház produkciója lesz. Mindegyik látható majd a budapesti versenyen, ahol nemcsak az öt versenydarab, hanem öt szereplő közül kiválasztják a legjobbat.
A beszélgetésen az is kiderült, 2018-ban a londoni Royal Opera House (Covent Garden opera) is bekapcsolódik az Armelbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.