A nők lekvárt főznek az édes bűnből

Négy nő közösen állított össze egy tárlatot a női bűnbe esésről a budapesti 2B Galériában. Az első bibliai asszony, Éva tettét élik át újra és újra, sőt tartósítják a bűnét: lekvárt főznek a tudás gyümölcséből. Akinek szüksége van rá, ingyen kaphat belőle.

A fák sokszor magasak, nehéz az almákat elérni, így a bibliai ősanyának, Évának sem lehetett könnyű a tudás fájáról leszednie a gyümölcsöt, mégis megtette – s ez lett a nő első önálló gondolata, tudatos cselekedete. Ezt a motívumot dolgozza föl négy művésznő – Fajgerné Dudás Andrea, Szabó Eszter Ágnes, Szilágyi Csilla és Syporca Wandhal – közös tárlata A bűn tartósítása címmel, amely a budapesti Ráday utcai 2B Galériában augusztus 10-ig tekinthető meg. 

A kiállítás azt a kérdést feszegeti, hogy ha Éva első tettévek kezdődött minden, ha akkor kezdődött a férfiak uralma a nők felett, akkor lehetséges, hogy jobb lett volna otthagyni azt a bizonyos bibliai gyümölcsöt a tudás fáján? 

A szervezők elmondták: a négy művésznő és kísérőik nyaranta az utak mentén, köztereken, a senki földjén álló almafákról szüretelnek, a tárlat ezekből a talált termésekből született. A kiállítás koncepciója szerint a bűnbeesés az út szélén leszakított almákkal újra és újra átélhető, sőt a bűn édes ízét a belőlük főzött lekvárok tartósítják. Aki eszik belőle, nem árt, ha észben tartja: a bűnt örök büntetés követi, hiszen Isten azt mondja Évának: „Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szülsz magzatokat; és epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad".

A kiállítás záróeseménye egy olyan cserepiac lesz, ahonnan a Ráday utca sétáló közönsége nem csupán elviheti a megmaradt gyümölcsöt, de az almadzsemért cserébe más élelmiszert hozhat, amit a 2B Galéria jótékony célra ajánl fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.