galéria megtekintése

Ókovács bocsánatot kért Ákostól az 56-os megemlékezés miatt

11 komment


Szemere Katalin

A popzenész Kovács Ákos dalaival, Ókovács Szilveszter koncepciójával készülő Kádár utolsó beszéde című kamaradráma az Operaház október 23-i műsorának része – jelezte vasárnap a Magyar Narancs online kiadása. A dalszínház főigazgatója lapunk kérdésére elmondta: néhány régi Ákos-számot szeretnének használni a kamaradrámához, de erről még nincs se szerződés, se engedély. A hír véletlenül és túl korán került ki az Operaház honlapjára.

A Kádár utolsó beszéde című történelmi áttűnést 1956 évfordulójára készíti az Operaház nézőtéri trapézpincéjében, azon nézőtér alatt, amely nemcsak Rákosi 60. születésnapjának, de a Kádár-diktatúra számos ünnepi eseményének volt tanúja – válaszolta lapunk kérdésére Ókovács Szilveszter. A főigazgatói alapötlet és a szöveg alapja az 1989. áprilisi utolsó KB-beszéd és egy 1949-es kihallgatási jegyzőkönyv, továbbá az ötletet inspirálta még egy Kornis Mihállyal készült régi tévés beszélgetése.

Azt is megkérdeztük, miért ezzel a témával ünneplik 1956-ot. A főigazgató elmondta: unja, hogy Kádár János személye tabu. Miért ne lenne szabad megmutatni két 40 év különbséggel elhangzott hiteles szövegen át, hogy ki is volt ő? Az Operát máig kísértő problémák jó része – például sok darab, énekes, rendezői iskola nem jutott el Budapestre, valamint csak akkor nyúltak a dalszínház épületéhez, mikor majdnem rájuk dőlt – ugyancsak a kádárizmusból ered.

 

Ókovács Szilveszter
Ókovács Szilveszter
Koncz György / Népszabadság

A dokumentarista, történelmi áttűnések műfajú darabot Novák Tamás dokumentumfilmes állítja majd színpadra, fiatal színészek és színésznövendékek közreműködésével. A zenéhez néhány dalt szeretnének bejátszani, ezeket első körben Ákostól kölcsönöznék. A popzenész nem új zenét ír az előadáshoz, hanem néhány régi dalát, például az 1956 címűt használnák. Már beszéltek róla Ákossal, de engedélyük még nincs, ahogy szerződésük sincs. A főigazgató szerint néhány más adattal együtt – amely a több ezer közül – túl korán élesedett a honlapon, mindegyiket inaktiválják majd. A malőr miatt a főigazgató már elnézést kért Kovács Ákostól.

Az előadást tíz éjszaka játsszák majd október 23. és november 4. között. Arra a kérdésünkre, hogy miért megy majdnem kétszer annyiszor, mint A walkür, az Aida vagy a Rigoletto, Ókovács azt válaszolta: a helyszín a 80 személyes pince, nem pedig az 1800 férőhelyes nézőtér.

Egyébként úgy érzi, megfelelő módon ünneplik az 56-os jubileumot. Új magyar operát írat (Szerelem címmel), 56-os tematikájú finn művet visznek színpadra (A bánya címűt). Újrajátsszák Cziffra György Erkel színházi legendás október 22-i hangversenyét, és a Vörösmarty Színházzal közösen bemutatják az Erkelben az 56 csepp vér című zenés játékot, a Sír a téli éjszaka című zenés játékot, és november 4-én az 56-os áldozatok emlékére szól az Erkelben Verdi Rekviemje.

Fotó: MTI

Kérdeztük Kornis Mihály véleményét, akinek 2006-ban jelent meg Kádár János utolsó beszéde című multimédiás könyve. Ő most nem kommentálta a hírt, ahogy Ákos menedzsere sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.