galéria megtekintése

Ágival a lelke mélyén megbeszélte

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

„Az ijedtségtől sírtam, hogy beleléphetek a lábnyomába” – mondja Nagy Mari, emlékezve arra, hogyan reagált, mikor felkérték, vegye át a tavaly novemberben elhunyt Margitai Ági szerepét a Rózsavölgyi Szalonban. Az Alföldi Róbert rendezte Előttem az élet című előadást most Margitai Ágira emlékezve keddtől újra játsszák.

Margitai Ági a tizennégy éves arab kisfiút, Momót játszotta az Előttem az élet című Émile Ajar-regény adaptációjában. Alföldi Róbert rendező ugyanis azt érezte, nagyobb falat ez annál, hogy gyerek játssza. Mint korábbi cikkekből kiderül, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője, Zimányi Zsófia és az átiratot készítő Lőrinczy Attila is azon töprengett, Margitai Momót játssza vagy a zsidó öregasszonyt, aki árva gyerekeknek tart fenn egy otthont. Rosa mamát végül Csomós Marira osztotta Alföldi. Az arab apa Rajhona Ádám lett, Rosa mama és Momo a házban lakó barátja, a fekete transzvesztita, egykori bokszoló pedig Lukács Sándor. 2014.májusban tartották a premiert,Margitai Ági haláláig nagy sikerrel játszották.

Minden színházban kérdés, ha elhunyt egy színész, örökre levegyék-e az előadását, vagy a szerepet átadják egy másik színésznek. Senkinek nem könnyű döntés.

Az arab kisfiú szerepében Nagy Mari, a transzvesztitáéban Lukács Sándor
Az arab kisfiú szerepében Nagy Mari, a transzvesztitáéban Lukács Sándor
Éder Vera

 

A Nemzeti Színház művésze, Nagy Mari csak Margitai halála után, DVD-ről látta a produkciót. Csak egyszer merte megnézni, túl erős volt a hatása – meséli. Megrázta, mikor felkérték erre a szerepre, az ijedtségtől sírt. Régóta ismerték egymást Margitai Ágival, különösen jó kapcsolatuk volt. Ahogy Csomós Marival is, akivel 20 éve, a Radnóti Színházban együtt játszottak a nagy sikerű Nem félünk a farkastól-előadásban. Lukács Sándorral a Játékszín színpadán találkozott, a Rajhona Ádám helyére beálló Jordán Tamás meg Kaposváron tanította. „A színésznépség olyan, ha dolgoztak már együtt, és újra összefújja őket a szél, onnan folytatják, ahol abbahagyták” – meséli.

„Ágival lelkem mélyén megbeszéltem, amikor elvállaltam Momót. Jól ismerem a regényt is, amiből a darab készült. Érettségi előtt olvastam, meghatározó története az életemnek. Ági is azt gondolhatta az előadásról: mindegy, kinek milyen a vallása, a nemi hovatartozása, a lényeg, hogy szeretetben, odaadásban éljen, erről mindenképpen fontos beszélni. Megértem, hogy nem lehet veszni hagyni egy ilyen előadást, muszáj újra elővenni.”

Hogy kisfiút kell játszania a színésznőnek, picit sem zavarja. Alkatilag sosem skatulyázták be. Sokféle szélsőséges szerepet kapott, a korával megegyező női figurákat a legritkábban. 43 éves volt, amikor először dolgozott Alföldi Róberttel, és Irinát osztotta rá az Új Színház Három nővér-előadásában. A fiúszerep sem újdonság, 40 évesen Samuka lett a Karnyónéban.

Nőként, anyaként, feleségként lehet érezni, milyen egy kisfiú –mondja Nagy Mari, aki jól megjegyezte a most 27 éves fia minden életkorát. Az ötvennyolc éves férje is tud kisfiú lenni, tulajdonképpen a férfiak bármelyik életkorban képesek erre – teszi hozzá. Öröm volt Nagy Marinak persze az is, hogy korábbi nemzetis igazgatójával, Alföldi Róberttel újra dolgozhat. Minden ott folytatódott, ahol abbamaradt: „értem, tudom, csinálom, amit mond. Nézem a szemét, hallom az instrukcióit, és az igazán megnyugtató, jó érzés”.

Névjegy

NAGY MARI 1961. május 9-én született. Az alábbi színházakban játszott: Szolnokon, a Merlin Színházban, az Új Színházban, a Radnótiban, a Nemzeti Színházban. Jászai Mari-díjas, 2009-ben elnyerte a szakmai zsűritől a legjobb női főszereplő díjat (POSZT), a 33. Magyar Filmszemlén pedig a legjobb női alakítás díját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.