A zene meggyógyította a világsztárt

Valószínűleg nagyon sokan óriási reményekkel várják a Roxette szerda esti óriásbuliját a BS-ben, a rajongók már csak azért is nagyon kíváncsiak lehetnek a svéd bandára, mert a súlyos betegségen átesett Marie Fredrikssonnak hosszú évek kihagyása után a 2011-es az első világkörüli turnéja.

A svéd Roxette két sztárja, Marie Fredriksson és Per Gessle mindössze a világot akarta meghódítani, amikor az EMI javaslatára 1986-ban nekikezdtek a többször szóba került közös munkának, és kiadták első kislemezüket, a Neverending Love című dalt. Az álmát többszörösen túlteljesítő csapat most újra álmot valósít meg: világturnéja állomásaként szerdán hazánkban is fellép a zenakar, mely 2011-es turnéjával egy évekig tragikus időszakot zárhat le.

Roxette
Roxette

Marie Fredriksson először 1981-ben lépett fel Per Gessle együttesével, a Gyllene Tiderrel, ekkor még háttérvokalistaként. A banda 1982-ben megjelent lemeze elnyerte a Rockbjörnen díjat, amit Gessle is megkapott 1983-as első szólólemeze után. Fredriksson a banda 1984-es Heartland Café című lemezén is közreműködött. Az Egyesült Államokban – a Capitol Records köszönhetően - ennek a 11 dalos lemeznek egy rövidített, hat dalos EP változata jelent meg, Heartland címmel.

Ám mivel ragaszkodtak a svéd név megváltoztatásához, így a banda a lemezen Roxette név alatt jelent meg. Ezt a nevet a Gyllene Tider tagjai közös megegyezéssel választották, a Dr. Feelgood nevű angol együttes 1975-ös, Roxette című száma után.

A Heartland Caféból egyébként 45 ezer példány fogyott Svédországban, viszont az amerikai piacra nem sikerült vele betörniük. A Teaser Japanese című szám ugyan eljutott az MTV-hez, de nem keltett különösebb visszhangot.

Jóllehet Marie és Per már a ’70-es évek végén találkoztak, de egyéni sikereik miatt néhány évet még várni kellett a közös munkára. Nem csoda, hiszen Per zenekara, Gyllene Tider az egyik legnépszerűbb svéd popcsapat volt akkoriban, ahol Marie kezdetben háttérvokalista volt, viszont ez idő tájt a szólókarrierje is épp kezdett beindulni.

Csakhogy első kkislemezük, a Neverending Love Svédországban azonnal óriási slágerré válik. Marie feladja önálló karrierjét. A Roxette debütáló lemezét (Pearls Of Passion) az eredetileg Per szólóalbumára készült számok zöme alkotja: ezzel az új duó megveti lábát Svédországban. A Roxette két világsztárja 33 slágerlistás kislemezzel és több mint 75 millió eladott albummal a háta mögött hamar elérte célját.

Az együttes karrierje igen gyorsan ívelt felfelé: 1987-ben megkezdi első svéd turnéját, karácsonykor már az újabb kislemezével uralja a listákat. A Roxette a nemzetközi porondon 1989-ben tűnt fel The Look című dalukkal, amit a következő évben az It Must Have Been Love világsiker és a multiplatina státuszt elért Joyride album követett, az első világkörüli turnéval együtt.

Az utána következő 10 évben pedig folyamatosan slágerlistán voltak a világ valamelyik pontján. Ám Marie Fredriksson 2002-ben diagnosztizált súlyos betegsége miatt a Roxette hat évre gyakorlatilag leáll, s úgy tűnik, a zenekar sikertörténete véget ér. Reménykeltő volt, hogy Marie az agydaganata utáni gyógyulást várva, a csapattal az elmúlt időszakban a visszatérést készítette elő: ez pedig 2011-ben egy új albummal és egy világkörüli turnéval vette kezdetét.

Az elmúlt 20 év egyik legsikeresebb európai bandája, a Roxette június 1-én este nyolc órakor lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.