A Vaterán kínálták a régészeti leletet

A Vaterát megjárt honfoglalás kori koronggal, Móra Ferenc íróasztalával, nyitott igazgatói szobával és A kis Jeanne-nal készül a szegedi Móra Ferenc Múzeum a Múzeumi Őszi Éjszakára.

Változatos programokkal várja a látogatókat a szegedi Móra Ferenc Múzeum az idei – november 23-i – Múzeumi Őszi Éjszakán. Többek között bemutatják azt a hajfonatkorongot, amely kalandos körülmények között került be a Kultúrpalota gyűjteményébe. A honfoglalás kori tárgyra még az 1950-es években bukkantak rá csengelei földmunkák közben. A korong évtizedekig egy fiókban lapult, majd egy tanya lebontásakor ismét előkerült – 2012-ben. Régészek figyeltek fel a tárgyra, amelyet az örökösök a Vatera internetes aukciós oldalon akarták eladni. Az oldal kommentjeiben többen értesítették a tulajdonost, hogy régészeti leletről van szó, amelynek kereskedelme itthon törvénybe ütközik. A tulajdonos levette a hirdetést, majd átadta a korongot a Móra-múzeum régészeinek, akik restaurálták a 10. századból származó műtárgyat.

A Megmentett örökségünk című kiállításon látható korong mellett az érdeklődők a Móra múzeum olyan tereibe is betekinthetnek, amelyeket máskor nem látogathatnak. Beléphetnek az igazgatói irodába, ahol többek között Móra Ferenc íróasztalát Fogas Ottó múzeumigazgató mutatja majd be. Emellett az igazi gyöngyszemnek számító múzeumi könyvtárat is megcsodálhatják.

Az este további különlegessége a Békéscsabáról érkező Munkácsy-mű, A kis Jeanne bemutatása lesz, amelyet ekkor helyeznek el a nagy sikerű Munkácsy-kiállításban. A festményt 2007-ben, főként közadakozásból vásárolta meg a békéscsabai múzeum mintegy 28 millió forintért.

A Múzeumi Őszi Éjszakán, november 23-án, pénteken este hat és tizenegy óra között tart nyitva a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.