A Rigoletto eredeti helyszínekről, élő közvetítésben Magyarországon is

Verdi Rigolettóját eredeti helyszínekről, a szövegkönyv szerinti időben, vagyis két napra osztva, élőben közvetíti a világ több televíziója, köztük a Duna TV. A produkció címszereplője, a Rigolettót alakító Plácido Domingo mellett két felfedezettje is bemutatkozik: Gildaként Julia Novikova, mantuai hercegként pedig Vittorio Grigolo.

A Duna Televízió - a BBC2 és Rai Uno csatornákhoz hasonlóan - HD minőségben közvetíti a produkciót szombaton este, vasárnap délután és vasárnap késő este. De nemcsak az előadás részleteihez kiválasztott időpontok egyeznek meg a cselekményben szereplő napszakokkal, hanem a helyszínek is hitelesek. Az egyik a mantovai Palazzo Ducale, a Gonzaga család híres rezidenciája, ez a több épületből, udvarból és kertből álló együttes lesz, a másik a késő reneszánsz stílusú Palazzo del Te, amelynek egyik szárnya szolgál Rigoletto és Gilda lakhelyéül.

Az eredeti helyszínekről, valós időben közvetített operafilmek sorában a Rigoletto már a harmadik produkció, hiszen Andrea Andermann producer eredeti ötlete alapján játszották már Puccini Toscájának és Verdi Traviatájának ilyen feldolgozását is. Mindkét produkció számos Emmy-, BAFTA- és Prix d' Italia-díjat nyert.

A Traviata Violettája Eteri Gvazava volt, Alfrédot José Cura alakította. A Toscában Plácido Domingo Catherine Malfitano oldalán még Cavaradossi tenor szólamát énekelte, most azonban ismét egy bariton szerepet formál meg, Rigolettót kelti életre.

"Amikor Andrea Andermann producer felkért, hogy énekeljem Rigolettót, azt válaszoltam, olyan sok jó bariton van a világon, aki el tudná énekelni. Ő azonban azt válaszolta, nem baritont keres, hanem azt a Rigolettót, akit én életre tudnék kelteni" - idézte fel a BBC-nek nyilatkozva Domingo.

A közvetítés karmestere - ahogy az első két produkciónál is - a világhírű dirigens, Zubin Mehta, rendezője pedig Marco Bellocchio. A Gildát játszó Julia Novikovát a magyar közönség is ismerheti: az orosz koloratúr szoprán volt a 2009-ben Pécsett és Budapesten rendezett Domingo-énekverseny, az Operalia egyik nyertese, és az operaházi évadot záró júniusi gálaest egyik szereplője.

Felfedezés lesz viszont a világkarrierhez kirobbanó startot vett Vittorio Grigolo a mantuai hercegként. A fiatal énekes júniusban nagy sikerrel énekelte a londoni Covent Garden Operában Massenet Manonjában Des Grieux lovag szerepét, októberben pedig Rodolf lesz a New Yorki Metropolitan Opera Bohémélet-előadásában.

Grigolo a toszkániai Arezzóban született, négyéves kora óta szenvedélyesen érdeklődik a muzsika iránt, a Sixtusi Kápolna Kórusának tagja volt, 13 éves korában a Tosca pásztorfiúját énekelte. Mindössze 23 éves volt, amikor a milánói Scalában debütált. Az a CD-je, amelyen Bernstein West Side Storyjának részleteit énekli, platina lemez lett, s azóta egy olasz áriákat tartalmazó felvétele is megjelent. Pavarotti emléke előtt tisztelgő chicagói koncertjén 40 ezren hallgatták.

Domingo a verseny orosz győzteseivel
Operalia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.