A köztévék megküzdenek a kertévék pénzéért

A Magyar Televízió és a Duna TV hétfőn közösen tiltakozik a kereskedelmi televíziók koncessziós díjának mérséklése ellen. Közben az RTL Klub és a TV 2 jófiúként megteszi, amihez eddig nem fűlött a foga: beszáll a digitális földfelszíni sugárzásba, hogy annak legyen is valami értelme.

Az RTL Klub és a Tv 2 arra kérte az Országos Rádió és Televízió Testülettől, hogy az új körülményekre tekintettel - részesedésük a magyar tévés piacon a több mint 80 magyar nyelvű adó megjelenésének következtében jelentősen csökkent - mérsékelje az általuk fizetendő koncessziós díjat. A befizetett pénzből részesülő két köztévé ezt elfogadhatatlannak tartja, és hétfőn tiltakozó sajtótájékoztatót tart az ügyben.

A Magyar Televízió és a Duna Televízió hétfőn az Uránia moziban tart tiltakozó sajtótájékoztatót, mert a két közszolgálati tévé szerint szerint indokolatlan, szakszerűtlen, jogszerűtlen, ezek miatt pedig elfogadhatatlan lenne, ha az Országos Rádió és Televízió Testület csökkentené a kereskedelmi televíziók koncessziós díját. Erről szóló érveiket Baló György moderálásával Medvezky Balázs elnöki jogkörrel felruházott alelnök (MTV) és Cselényi László elnök (Duna) mondja el.

Közös nyilatkozatot is közre adnak majd, többek között arról, hogy a parlament által felügyelt médiahatóság egy ilyen döntéssel ellehetetlenítené az Országgyűlés által alapított közszolgálati televíziók működését, mert a külföldi tulajdonú kereskedelmi tévék koncessziós díjának megfelezése nyomán megfeleződik az összeg, amit a két közmédium a koncessziós díjból kap. A közmédia függetlenségének és normatív finanszírozásának fenntartása ugyanakkor olyan európai uniós elvárás, amellyel nem helyezkedhet szembe egyetlen testület sem.

A köztévék vezetői szerint „az országos kereskedelmi televízióknak nyújtandó példátlan mértékű kedvezményt a nézők fizetik meg. Akkor is, ha a kieső több százmillió forintot hosszú távon adóforintokból pótolják, akkor is, ha a köztelevíziók gazdasági, politikai kiszolgáltatottságba süllyednek, és akkor is, ha a közszolgálati műsorok készítésére szánt összeget kell kényszerűen lefaragniuk."

A Magyar Televízió és a Duna Televízió szerint indokolhatatlan a magyar tévés piacot domináló, külföldi tulajdonú, évről évre rekordprofitot elérő két nagy országos kereskedelmi adó megsegítése. Tudomásul kell venni, hogy a gazdasági válság nem csak a kereskedelmi televíziókat érinti, hanem a közmédiumokat is. A jelentősen megdrágult euró több százmillió forintos pluszkiadást ró mindkét közmédia vállalatra. A kereskedelmi bevételek eközben a közmédiumoknál is csökkennek, mert az Magyar Televízióban és a Duna Televízióban is kevesebb a hirdető.

Közben péntek délelőtt az RTL Klub és az Antenna Hungária Zrt. megállapodott arról, hogy a kereskedelmi televízió beszáll a földfelszíni digitális műsorszórásba. Eddig a nagy kereskedelmi csatornák a műsorszóró több feltételét elfogadhatatlannak tartották. Tegnap viszont azt jelentették be, az Antenna Hungária és az RTL Klub rendezte a vitás ügyeket. A digitális sugárzásnak nem sok értelme volt eddig: ki akar olyan platformra - a szükséges drága dekóder megvásárlásával - csatlakozni, ahol csak a Duna TV adását lehet fogni (eddig a Magyar Televízió sem csatlakozott!)? Lehet, hogy a kertévék - a TV2 is megerősítette: előrehaladott tárgyalásokat folytat a műsorszóróval - annak fejében hajlandók beszállni a digitális sugárzásba, hogy kevesebbet kell fizetniük a koncesszióért? Az előzetes megállapodás tényét a Népszabadságnak Majtényi László ORTT-elnök határozottan cáfolta.

A médiatestület várhatóan a héten dönt az ügyben. Eddig minden alkalommal elutasította a két kereskedelmi televízió a díj mérséklésére irányuló kérelmét.

 

 

Csak a Duna TV-t lehet elérni a földfelszíni digitális platformon. Itt a csatorna digitálisan, analógon és mikrohullámon. Egy idõben más-más kép
Csak a Duna TV-t lehet elérni a földfelszíni digitális platformon. Itt a csatorna digitálisan, analógon és mikrohullámon. Egy idõben más-más kép
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.