A legjobb rövidfilm díját nyerte a Bogyó és Babóca Kínában

Magyar sikerrel ért véget a világ egyik legrangosabb gyerekfilmes eseménye, a 11. Kínai Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál a Sanghajhoz közeli Csiangjinban (Jiangyin). A megmérettetésen a KEDD Animációs Stúdió gyereksorozata, a Bogyó és Babóca a legjobb rövidfilm díját kapta.

A fesztiválon huszonkét ország több mint hatvan filmje versengett. Magyarországról három alkotás is szerepelt a versenyben: a Bogyó és Babóca (író: Bartos Erika, rendező: Krizsanics Antonin és M. Tóth Géza) mellett a Kecskemétfilm két rövidfilmje, a Négyszögletű Kerek Erdő - Szörnyeteg Lajos jaj de álmos (rendező: Horváth Mária), továbbá az Ára 2.70 Ft (rendező: Ballai Tóth Roland) című 3d-s film. Az ötnapos eseményen a nemzetközi zsűri és a helyi, 230 fős gyerekzsűri tíz kategóriában osztott díjat.Az elismerést a producer-rendező, M. Tóth Géza személyesen vette át. Szerinte ez a siker is igazolja, hogy a Bogyó és Babóca a nemzetközi gyerekközönség számára is érthető, szerethető film.

Bogyó és Babóca
Bogyó és Babóca

A rendező kiemelte: biztató tárgyalásokat kezdett a filmsorozat kínai televíziós vetítéséről. Elsőként a legnagyobb sanghaji gyerekcsatornával, a Shanghai Media Group által működtetett HaHa TV-vel tárgyalnak, de reményei szerint a sikeres fesztiválszereplés országos sugárzásra is lehetőséget ad. Mint fogalmazott, a HaHa televízióval mintegy tízmillió háztartást érnének el Sanghaj környékén, országosan akár ennek a többszörösét is remélhetik. "A tárgyalások megszervezésében sok segítséget kaptunk Révész Ágota oktatási és kulturális szakdiplomatától" - tette hozzá.

M. Tóth Géza hangsúlyozta: a gyerekfilmek esetében elsősorban nem a fesztiválszereplésekre, hanem inkább a filmvásárokra koncentrálnak. Mivel a filmet nagyrészt önerőből finanszírozták, a sikeres nemzetközi forgalmazás az egész stúdió további munkájára hatással van. "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a film forgalmazása ne legyen sikeres, hiszen főleg a televíziós szereplésekkel térülnek meg a produkcióba fektetett gyártási költségeink" - tette hozzá, megemlítve, hogy egyelőre csak külföldi tévétársaságokra és az itthon is sugárzó nemzetközi tematikus tévékre számíthatnak, mert a hazai nagy kereskedelmi tévék és a köztelevízió jelenleg nem gyárt és nem is vásárol hazai gyerekfilmeket. Reményeik szerint a közeljövőben Finnországban, Törökországban és talán az Egyesült Államokban is értékesíteni tudják majd a Bogyó és Babócát.

A túlnyomórészt önerőből készült produkció első 13 részét Magyarországon már vetíti az egyik legismertebb mesecsatorna, és további öt európai országban láthatják a gyerekek. M. Tóth Géza kiemelte: az idei gyereknapon mutatták be a sorozat újabb tizenhárom részét, de már tervezik a következő epizódok gyártását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.