A Képek Ideje és egyéb trükkök

Három évadon át fonódott össze a késő ősz hangulata a különleges vizuális megoldásokkal, mozgókép és előadóművészet interakciójával kísérletező Temps d'Images - Képek Ideje Fesztivállal a budapesti Trafóban. Idén februárban újabb három éves periódus kezdődik látványos és elgondolkodtató előadásokkal, cirkusszal, koncertekkel, külső helyszínen zajló filmvetítésekkel, beszélgetésekkel.

A Trafó mellett a Művész Mozi és a Francia Intézet közönségét is várják péntektől két héten a fesztiválon, amely nem csupán merít a képzőművészet, a video- és digitális technikák legfrissebb eredményeiből, de teljesen új utakat is feltár az előadóművészetek és az azt befogadó közönség számára is. Az események műfaja eltérő: színház, tánc, új cirkusz, filmvetítés, koncert, avagy ezek ötvözete, de minden bemutatónak szerves része a mozgókép. A fesztivál programja Thierry de Mey flamand filmes-zeneszerző nyolc hangfalra és egy karmesterre komponált alkotásával indul, amely Szigetvári Andrea Swinging Door című, Ladányi Andrea és Bánki Tamás táncművészekkel készített multimédia-előadásával együtt alkot egy estés programot a pénteki nyitónapon és szombaton.

Képek Ideje fesztivál
Képek Ideje fesztivál

Maga a fesztivál 2002-ben jött létre az Arte kulturális televíziós csatorna és a franciaországi Ferme du Buisson kortárs művészeti központ kezdeményezésére. A rendezvény Európán túlnyúló hálózattá nőtt mind az alkotók együttműködése, mind az előadások áramlása tekintetében. A budapesti Trafó a kezdeményezés egyik alappillére, ahol idén már negyedik alkalommal találkozhat a közönség a színpadi és képi művészet keresztezésével kísérletező művekkel.

A régi Krétakör Színház utolsó produkciójának "rendezői változatát" készítette el a fesztiválra Láng Annamária és Nagy Fruzsina Pestiesti Remix/cuvée címmel. A február 12-én és 14-én összesen három alkalommal előadott darab a hasonló elnevezésű ingyenes programmagazin tartalmát dolgozza fel, ezúttal "újragondolva". De nem marad ki a fesztivál programjából az új cirkusz műfaja sem: Katoamispiste/Vanishing Point címmel Ville Walo és Kalle Hakkarainen produkciója érkezik a Trafóba február 19-én és 20-án. A finn, illetve francia előadók videotechnikába ágyazott bűvész- és zsonglőrmutatványok segítségével próbálják megragadni a hétköznapi valóság lényegét.

A Temps d,Images közönsége új műfajjal, a live remixszel is megismerkedhet a fesztivál utolsó napján, február 21-én. Szalóki Ági, Hildur Gudnadottir és BJNilsen koncertjét rövid szünet után két norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré élőben keveri újra Sidsel Endresen énekes közreműködésével. A koncertet Jon Wozencroft és Mike Harding szemináriumai előzik meg délután.


A Trafóban látható előadások mellett a Művész moziban és a Francia Intézetben az Arte ingyenes filmválogatását tekinthetik meg a látogatók, többek között olyan alkotásokat, mint az Isadora Duncan életét bemutató dokumentumfilm, Pina Bausch táncoperája vagy Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok kísérlete, amelyben középiskolásokkal állították színpadra Stravinsky Tavaszi áldozatát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.