A basszusgitár-óriás ismét Magyarországon

Victor Bailey a világ egyik legnagyobb basszusgitárosa. Utoljára 2007-ben járt nálunk, akkor az A38-on varázsolta el a közönséget bravúros játékával, most a Millenáris Teátrumot hódítja meg zenekarával március 25-én este nyolckor.

A jazz szerelmeseinek nem kell bemutatni Baileyt. Igazi jazz ikon, a világ legjobb zenészei mellett tűnt fel az évek során. 1960-ban született Philadelphiában. A zene a vérében van, apja, Morris Bailey zeneszerző, producer és ismert szaxofonos, és Bailey nagybátyja és testvérei szintén zenei berkekben mozognak.

Victor különleges képessége, hogy bármilyen hangszeren eljátssza, amit hall. Hét éves korában leült a zongorához, és könnyedén előadta Bill Withers slágerét, a Lean On Me-t. Mikor apja megkérdezte tőle, honnan tudja, hogy hogyan kell játszani, csak annyi felelt: „Nem tudom, csak csinálom". Ez volt a dobbal is, ami tízéves korában robbant be az életébe, és állítása szerint bár nem volt túl technikás, „de jó groove-okat hozott a felvételeken". Fő hangszere azonban a basszusgitár, ezzel vált világhírűvé.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A sikert a Weather Report hozta meg számára. Omar Hakim dobossal New Yorkban találkozott, és együtt zenéltek egy darabig. Ő volt az, aki 1982-ben beajánlotta a fiatal tehetséget Joe Zavinulnak. A legendás billentyűs meghallgatta Bailey anyagát, és rögtön tudta, hogy ő az, akit keres. Óriási dolog volt a huszonéves Victornak, hogy ő vehette át a jazz virtuóz, Jaco Pastorius helyét. Ezzel egy igen termékeny időszak vette kezdetét.

1989-ben jelent meg első szólólemeze, a Bottom's Up, amely a mai napig az egyik legjelentősebb felvétel, melyet basszusgitáros valaha készített, és amelyen Bailey először játszott úgy, ahogy ő akarta, ahogy igazán játszik, hisz korábban leginkább groove-okat játszott fel más előadók lemezeire.

A kilencvenes években a pop zene legnagyobbjaival működött együtt. Saját elmondása szerint élete egyik legjobb élménye volt Madonnával dolgozni, de zenélt Stinggel és Santanával is.
1997-ben visszatért mentorához, és három és fél évig a Zawinul Syndicate-ben basszusozott, majd sorra adta ki önálló lemezeit.

A szerdai koncert igazi kuriózumnak ígérkezik, mivel ez a formáció most látható először itthon, és mind a négy zenészt hangszereik legjobbjai közt tartják számon.

Dean Brown nagyszerű jazz gitáros, játékára nagy hatást gyakorolt Jimi Hendrix és a Beatles is. Olyan zenészekkel muzsikált, mint Marcus Miller, George Duke vagy David Danbrown. Poogie Bell-t hihetetlen dobjátéka miatt Grammy-díjra is jelölték, és a billentyűs Deron Johnsonhoz hasonlóan ő is a szakma nagyágyúi mellett zenélt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.