galéria megtekintése

A zene mindenkié? – Gyűlöletáradat a Quimby ellen

136 komment


Csepelyi Adrienn

Óriási vihart kavart a Quimby tusnádfürdői fellépése. Távol lehet-e  maradni a politikától ilyen helyen? Nagyon úgy tűnik: a helyzet teljesen már nem menthető.

„Gyerekek: Most múlik pontosan... Isten veletek!" – írja a kommentelő a Quimby Facebook-oldalán, és ez a legfinomabb hozzászólások közül való. Az indulatokat az kavarta, hogy az együttes fényképet posztolt tusnádfürdői fellépéséről, s megjelölte a Fidesz és Orbán Viktor Facebook-oldalát. Ez azóta nem látható az oldalon, de a fröcsögő kommentek maradtak, sőt, sokasodnak.

A Quimby tusnádfürdői rajongók között
A Quimby tusnádfürdői rajongók között
Máthé Zoltán / MTI

Nem egyedi eset, hogy a legnépszerűbb hazai együttesek zenélnek a Fidesz nyári egyetemén. A rajongók egyik része szerint Tusványos pártrendezvény, a Quimby a fellépésével legitimálja a homo- és xenofób, EU-ellenes előadásokat.

 

Mások azt mondják: Tusványos nem különbözik egy sima fesztiváltól. 

A Tankcsapda szerint ez nem politika
A Tankcsapda szerint ez nem politika
Máthé Zoltán / MTI

A Tankcsapda híres arról, hogy társadalomkritikus szövegei ellenére sem politizál, a debreceni együttes mégis többször lépett már fel az erdélyi rendezvényen. Bakó Csaba, a zenekar menedzsere azt mondja: a Tankcsapda a közönségért megy oda, s bár tudják, hogy a rendezvényen jelen van a jobboldali politikai elit, a fellépők a politikai programokkal semmiféle kapcsolatba nem kerülnek. Bakó azt mondja: a Tankcsapdát direkt politikai rendezvényekre évek óta nem hívják. „Az ezredforduló után egy-egy választási kampányban valamennyi párt megkereste az együttest, amely azonban határozottan visszautasított mindenkit, hiszen sosem adná ilyesmihez a nevét."  

Anna & The Barbies
Anna & The Barbies
Máthé Zoltán / MTI

Vele ért egyet Dénes Adél, a Tusványoson a múlt évben fellépő Anna & The Barbies menedzsere is: „Mi is beszélgettünk a Quimby körül kialakult helyzetről a turnébuszban. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy zeneipari szempontból kicsi a hazai piac, emiatt az előadók boldogan mennek a határokon túl. Tusványos szép hely borzasztóan jó közönséggel." Dénes Adél szerint ha a fősodorbeli zenekarok pártrendezvényekre járnának, pillanatok alatt szétszeletelődne a szakma. „A mi zenénk arról szól, hogy mindenkinek szabad legyen akármit gondolnia – magyarázza. – Propagandista dolgokban sosem vennénk részt."

Tóth Vera határozott hangvételű kommentet írt, ebből idézünk: „szégyellje magát, aki a saját politikai nézetei miatt bírál egy zenészt, zenekart. A Szabadegyetem az egyik legjobb koncerthelyszín, minden zenész egyik álma, hogy ilyen fantasztikus helyen lépjen fel legalább egyszer az életében... Mi a lóherét foglalkoznék én azzal, hogy a politikusok mit kuruttyoltak a színpadon előttem. Nem a politikát muzsikálom, hanem a zenémet, ami mindenkié."

Abban még a nevüket nem vállaló megkérdezettek is egyetértettek: ingoványos terület ez. Erdélyben nincs kiépült klubhálózat, Tusványos viszont egy tíz-tizenkétezer fős, ingyenes rendezvény: a legnagyobb lehetőség arra, hogy a határon túli rajongókkal találkozzanak. Kiss Sándor, az Intim Torna Illegál basszusgitárosa és menedzsere azt mondja: ők évek óta fellépnek Tusványoson, a Quimbyéhez hasonló fotót is megosztanak a koncert után, de nem kaptak még ehhez hasonló szitokáradatot: „Az emberek tudják, hogy nekik játszunk." 

Nagyon úgy tűnik: a helyzet teljesen már nem menthető. Az egyik kommentelő a Kivándorló blues című, emblematikus Quimby-szerzeménnyel búcsúzik: „Mint minden igazinak tűnő, több voltatok nekünk, mint zenekar. Példa, akikre hallgattunk, mert érdemes volt. Ha lennétek még, megköszönném. Így csak annyit, »néha gondolok még rád / de köszönöm, hogy elmúlt ez a szerelem«."  

A Quimby kedd reggel a Facebookon közleményben határolódott el a tusványosi politikai „körítéstől”. Azt, hogy miként került a Fidesz és Orbán Viktor a kép mellé, vizsgálják.

Tusványosra kerülő pénzek

Az NKA 2015-ben 8 millió forinttal támogatta a bálványosi tábort. Az NKA a pályázati szerződéseket a Magyar Ifjúsági Tanáccsal és a Pro Minoritate Alapítvánnyal kötötte. A szervezők 2016-ban is beadtak pályázatot az NKA-hoz, ám a szervezet honlapján sem a kollégiumi, sem a miniszteri döntések között nem találtunk adatot arra vonatkozóan, hogy végül mennyivel támogatták. A sajtóosztály válaszára még várunk. Az NKA által irányított Cseh Tamás Program keretében a Tankcsapda Music Kft. idén egymillió forint támogatást kapott a zenekar nemzetközi koncertjeinek megvalósítására. Elképzelhető, hogy ez az összeg a tusványosi fellépés díja. K. Zs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.