galéria megtekintése

A trafikmutyi módjára hajigálják a milliókat

4 komment


Szemere Katalin

Vérlázító meghívásos pályázat az NKA-nál – zúdult fel tegnap a fél szakma. Meghívásos pályázatán több mint 140 millió forintot oszt szét az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiuma. A meghívottak között van 40 millióval a Magyar Teátrumi Társaság, 12,6 millióval a Magyar Madagaszkári Emléktársaság Benyovszky-musicalje és 8 millióval a Pesti Magyar Színház akadálymentesítő konferenciája.

Egy pályázatnál lehetőséget kell adni az összes rangos színházi szakmai szervezetnek – mondja Lengyel Anna, a Független Előadóművészek Szövetségének társelnöke. – Általánosan megfogalmazott célra hívták meg például a Magyar Teátrumi Társaságot. Így szól a kiírás: „a színház népszerűsítése a fiatalok kö­rében, színházi látogatók számának növelése rendhagyó marketingkampányok, innovatív marketingstratégia megvalósítása segítségével, marketingkonferencia és workshopok lebonyolítása, színházak népszerűsítését célzó kisfilmek készítése, a programsorozathoz kapcsolódó kiadvány megjelentetése".

 Benyovszky biztos siker volt annak idején is, Arany jól megírta, de most még nem tudni, ki rendezné és hol adnák elő
Benyovszky biztos siker volt annak idején is, Arany jól megírta, de most még nem tudni, ki rendezné és hol adnák elő
nava.hu

Ilyen kiírásnál milliókat hajigálni olyan, mint Markó Iván 150 milliós rendkívüli kormányzati támogatása. A következő évben anyagi erőforrás hiányában felfüggesztette a Magyar Fesztivál Balett működését – mondja Lengyel színházi dramaturgként és rendezőként is. A kiírás leplezetlenül megmutatja a rendszer kedvezményezettjeit, meglátszik az egyhetes leadási határidőn is. Ez szerinte a trafik- és földmutyik színvonalára zülleszti a kultúrafinanszírozást. Átláthatatlan, indokolatlan rendszerben hívtak meg projekteket, produkciókat. Lengyel azt reméli, a színházi szakma színe-java összefogva tiltakozik majd.

 

A Budapest Táncfesztivál megvalósítására 10 millió forintos keretösszeggel hívta meg a Nemzeti Táncszínházat a kuratórium. Ertl Péter igazgató lapunknak azt nyilatkozta, ők korábban 300 ezer forintot nyertek ugyanerre a táncfesztiválra, amelyre két nagynevű, nemzetközileg elismert társulatot hoznak el. Több fórumon is nehezményezte ezt, feltehetőleg ezért gondoltak most rájuk. Szerinte nincs összefüggésben azzal, hogy nemrég felvették a táncszínházat a Magyar Teátrumi Társaságba.

Felszámolták a saját függetlenségüket

Az alap alultervezett költségvetését kiegészítő, majdnem egymilliárdos összeg rájuk eső részén túl is nyílt mozgásterük a Színház- és Táncművészeti Kollégium tagjainak működésük utolsó hónapjában. Az NKA bizottságának novemberi határozatából kiderül, hogy a kollégium kis híján 80 millió forint átcsoportosítását kezdeményezte saját nyílt pályázati keretéből a meghívásos pályázatok keretébe. Ez felettébb meglepő, hiszen – értelemszerűen – a nyílt pályáztatás garantálhatná a szakmai döntéseket. A kérést Balog Zoltán miniszter jóvá is hagyta, akárcsak a meghívásos összeg további 13,1%-os emelését.

Úgy tudjuk, összesen három projekt nem kötődik a teátrumi társasághoz: köztük a Benyovszky munkacímű musical, amelyet a Magyar–Madagaszkári Baráti Társaság szeretne létrehozni. G. Németh György elnök lapunknak elmondta: jövőre lesz Benyovszky Móric születésének 270. évfordulója. A programsorozat része a készülő színházi előadás. A civil társaság sokfelé küldött kérelmet. Azt még nem tudni, melyik társulat és kinek a rendezésében fogja előadni, az biztos csak, hogy Jókai Mór műve alapján készül.

A kuratórium egyik tagja, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, Szabó László lapunknak elmondta, nem lát kivetnivalót abban, hogy a társaság is meghívást kapott. Ahogy abban sem, hogy a kuratórium elnöke, Zalán János vezette Pesti Magyar Színház egy konferenciával 8 milliós meghívást kapott. Zalán nem szavaz majd, ha a saját pályázatukról lesz szó, tette hozzá. A most felszabaduló pénzzel nem tudtak előre tervezni. Év végéig ki kell osztaniuk a pénzt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.