A téma az utcán lever

A szentendrei Dalmát Szamár Bisztróban ma délután indult feLugossy László köztéri projektje, a most kezdődő és októberig tartó Art Capital művészeti fesztivál rendezvénysorozat keretében.

Laca, azaz feLugossy, a Vajda Lajos Stúdió neoavantgárd művésze, a Bizottság együttes oszlopos tagja jó ideje Sárospatakon él, de a fesztiválra már múlt héten visszatért a városba, amikor megnyitotta barátja és exbizottságos sorstársa, ef Zámbó István a Gyönyör visszhangja című kiállítását. Most pedig efZámbó nyitja meg az ő szövegmatricás köztéri akcióját, amely az Art Capital egyik nyitóeseménye.

Maga a fesztivál délután háromkor kezdődik a Fő téren a hivatalos megnyitóval. Ezt követi a Dalmát Szamár-beli parti, ahol elmondják, mi is ez az Eldobható művészet címet viselő feLugossy-féle projekt, amelyet városszerte láthatunk felmatricázott mondatok formájában. Padokon, falakon, ablakokban és más köztéri felületeken olyan mondatok lesznek olvashatók, mint hogy „Az idő mindenkit beszorít a saját porhüvelyébe" vagy „A téma az utcán lever", avagy „Van valami baba-dadás a levegőben". Valódi meditációs objektumok ezek, amelyek – mint egykor a Bizottság együttes váratlanságokkal operáló dadaista szövegei – meglepő erejükkel késztetnek elgondolkodásra.

„A valóságból kiindulva nagyon sok minden eldobható lett, előbb-utóbb talán a művészet is az lesz, kivéve a művészetből áradó szellemiséget, spirituális lendületet, szellemi energiát és lelkiséget. Jelen munkámnak is ez az egyszerű magyarázata" – mondta nem műtárgycentrikus, új alkotásairól a művész.

A szombati fesztiválin­dí­tón mutatják be a Feren­czy Mú­zeumi Centrum és Szent­endre önkormányzata által kiírt A művészet ideje – és helye című pályázat nyerteseinek köztéri műveit is a posta előtti téren, a Gruppo Tökmag Obeliszk és ­Diénes Attila Véletlen talál­kozás című alkotását, illetve három kiállítás is nyílik: Igor Mináriké, ­Asztalos Zsolté és Anna Margité.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.