A tavalyi Nano

Néhány hete a Mission Art Galéria mutatta be a ma már Sárospatakon élő művész, feLugossy László sok éve elhagyott szentendrei házának padlásáról előkerült képeket, az 1980–90-es évek munkái után most legújabb sorozata látható a Godot Galériában. „A szarkazmusra gondolok, / folyamatosan szarkasztikus kiáltványokat / kéne írni, talán ez / vezetne valahova / és megmutatná, hogy mi is a valódi semmi, / az egészséges szarkazmusra gondolok, / mert jó lehet gondolni rája, / ami szépen kifejezi, / hogy időnként szükségünk van erre; / mármint a szarkazmusra.” Ezekkel a szavakkal biztatja feLugossy szarkasztikus kiáltványok írására mindazokat, akik a Godot Galériában megnézik legújabb kiállítását, azt sejtetve talán, hogy a „Hol van már a tavalyi Nano? – Kellene már egy rendes hobbi” című tárlat is egy szarkasztikus gesztusnak tekinthető.

feLugossy László: Nippek
feLugossy László: Nippek

Nézzük a kilenc, merített papírra készített akrilfestményt és a három kollázst, de szarkazmusnak – gunyoros rosszindulatnak – nyomát sem leljük. Inkább valami puha, többrétegű titkot sejtünk a sötét tónusú hátterekből előbukkanó, kissé elnagyolt alakok láttán. Figuráinak nincs tekintetük, úgy érezzük mégis, figyelnek minket, figyelik egymást. A címek szerint egyik „Az informátor”, másik „Akit a fotelben is megfigyelnek”. Van aztán olyan köztük, aki mintás térdvédőben pózol, és olyan is, akit a cím szerint annyira kimerítettek, hogy feje, arca helyén már csak egy kidagadt érhálózat látható.

A kiállítás képeit meghagyjuk a maguk sejtelmességében, nem akarjuk magasztos gondolatokkal, fajsúlyos igazságokkal felruházni őket, tudomásul vesszük, ez csupán egy költői sorozat, a tudatalatti felszabadításának néhány lehetősége és egy rendkívül színes és változatos művészi pálya éppen aktuális állomása. Amelyben azért az nagyon szerethető, hogy éppúgy tetten érhető feLugossy filmes, költői vagy irodalmi énje. Ahogy a kiállítás megnyitóján Farkas Viola művészettörténész (a meghívó szerint „Laca-rajongó”) megfogalmazta: feLugossy minden művészeti megnyilvánulásával különféle világokat teremt, ezeket munkásságában összehalmozza, lényegében ő egy modern Noé, művészete egy új Noé bárkája. De ami fe-Lugossy kapcsán a legfontosabb: nála valahogy nem telik az idő. Nem kell neki semmiféle hobbi, abban biztosak vagyunk. Mert ő bármilyen anyagból bármilyen eszközzel képes művészetet csinálni, neki valamennyi megnyilvánulása maga a művészet, következésképpen számára alighanem a művészet a legfontosabb hobbi.

Godot Galéria, feLugossy László, nyitva december 20-ig

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.