"A színház az igazgató megélhetési terepe lett"

Elutasította a bíróság a tavaly elbocsátott miskolci színházigazgató keresetét. Kiss Csaba elmaradt rendezései miatt perelt biztatási kártérítésért.

"Szóval elvesztettem. De igazából nem ez keserít - hanem , hogy milyen gyorsan semmivé lett három év munkája. Nézem a jövő évadot – elszerződik Rusznyák András, Ullmann Mónika, Dénes Viktor, Szabó Irén, Pásztor Pál, a miskolci balettől Tokaji Rita, Szabó Levente, elmegy a balettmester, Sterbinszky László is. Jövőre már nem rendez Zsótér Sándor, Kesselyák Gergely, Kulcsár Noémi – a színház gyakorlatilag az igazgató és három főrendező megélhetési terepe lett, évi két-két rendezéssel. Nincsenek fiatalok, új nevek. Szürke, arctalan műsorterv" – írta levelében Kiss Csaba.

A pert elmaradt rendezései miatt indította az egykori miskolci direktor, aki az elsőfokú ítélet kihirdetését követően tette közzé gondolatait.

A Miskolci Nemzeti Színház éléről a városi közgyűlés által tavaly tavasszal indoklás nélkül felmentett színházvezető nem az állását akarta visszakapni, hanem kártérítésért perelt. Mint keresetében állt, a 2015/2016-os évad kész műsortervéből éppen azt a két előadást vette ki a színház megbízott ügyvezetője, Szabó Máté, amelyet ő rendezett volna. A késői döntés következtében - miután akkor már az összes színház évadterve készen volt - nem tudott máshol rendezést vállalni.

A bírói indoklás szerint a rendező jogi hibát követett el, amikor egy évvel ezelőtt nem íratta alá szerződését a polgármesterrel.

Arról nem írt Kiss Csaba, hogy szándékozik-e fellebbezni a kedden kihirdetett ítélet ellen, csak arról, hogy a tárgyalás után Münchenbe utazott, ahol az Everding Színiakadémia vezetőivel volt megbeszélése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.