galéria megtekintése

A szabadság könyvei

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 08. számában
jelent meg.


Sándor Tünde
Népszabadság

Ülve, állva, fekve, hidegben,melegben, árnyékban és tűző napon, sőt vízben is lehet csinálni. Nem más ez, mint az olvasás. Azt, hogy az olvasás élvezetétől már a tűző napon és vízközelben sem vagyunk megfosztva, nem kizárólag a könyvkiadóknak köszönhetjük.

Az örökzöld, minden értelemben időtálló olvasmányokat már vízálló anyagból, polipropilénből készült lapokra nyomtatva is meg lehet vásárolni. A vízhatlan könyv első példányait egy amszterdami házaspár dobta piacra nemrég: Bibliobath nevű projektjük keretében a világirodalom klasszikusait, köztük természetesen Shakespeare és Mark Twain műveit lehet olvasni. Egyelőre magyarul még nem, érthető okokból.

Siófokon sokak számára évek óta természetes az ingyenes kölcsönzés
Siófokon sokak számára évek óta természetes az ingyenes kölcsönzés
Mohai Balázs / MTI

A vízparton olvasók számára az olvasnivaló víztől való védelmét más formában is biztosítják az innovátorok, még abban az esetben is, ha a szöveg valamilyen elektronikus eszközön, például e-book olvasón vagy iPaden, tableten van, méghozzá vízálló tokkal, amit ma már úgyszólván bármelyik számítástechnikai üzletben lehet kapni. Miként matt képernyővédő fóliát is, amivel már eleve jobban, több dőlésszögben láthatóvá válik a képernyő, mint a gyárilag csillogó felületen.

 
Strandkönyvtár

Ezer-ezer kötetnyi könyvet találnak a strandolók idén nyáron is a siófoki és a balatonföldvári vízpartra kitelepült városi könyvtárak jóvoltából.

A strandkönyvtárak divatja öt éve indult el, elsőként a Balatonalmádiban nyaralók élhettek az ingyenes lehetőséggel. A rendszerek eltérők, van, ahol hetekre, és van, ahol csak az adott napra lehet a könyveket elvinni.

Mint Kovács Emőke, a siófoki BRTK könyvtár igazgatója mondja, náluk önkiszolgáló a rendszer, de az olvasók becsületesek, és jobban vigyáznak a könyvekre, mint a „rendes” könyvtári tagok. Ugyanezt tapasztalják a balatonfürediek is, ahová időnként postán érkeznek vissza a nyaralóknál maradt, letehetetlennek bizonyult olvasnivalók – tudtuk meg Torma Zsuzsannától, a könyvtár olvasószolgálatosától. A sláger évek óta a krimi, azon belül is Agatha Christie történetei, meg a rózsaszín, azaz romantikus női regények, és a férfiak körében az autós- és sportmagazinok. Jó ötletnek bizonyult a Balaton-környéki útikönyvek kihelyezése, és nem hagyják hidegen a napozókat Villon és József Attila sorai sem. (S. T.)

 A napsütésben is láthatóvá tett olvasnivaló az elektronikus eszközökön egészen addig élvezhető, amíg ki nem fogy az akkumulátor, aminek annál nagyobb a valószínűsége, minél jobb a sztori, és hacsak nem a lángossütő bódé közelében telepedtünk le, ahonnan némi áramhoz juthatna a lemerült gép, akkor vége az olvasásnak, a hírfolyam elsötétül, vagy csak órákkal, napokkal később derül ki, hogy mi történt a regényhőssel.

Megoldás persze az ilyen helyzetek ellen is van, akár a napelemes strandszatyor formájában, de kevésbé trendiknek megteszi egy sima napelemes akkumulátortöltő is. A mobiltelefonokkal ellentétben, amelyeknél egyelőre nem terjedt el a napelemes hátlap, az e-könyv-olvasóhoz gyártott napelemes tok képes annyi energiát termelni, amennyivel a készülék működik. Sőt esti olvasgatáshoz a tokba épített napelemmel működő LED-es lámpa fénye remek eszköz.

Mielőtt azonban lemegy a nap, amire nyaranta nem keveset kell várni, a napsütés hosszú órákon keresztül lehetetlenné tenné a strandon, napozva olvasást. Az UV-szűrős olvasószemüveg és a dioptriás napszemüveg sokak életét megkönnyíti. A klasszikus napernyők helyét is átveszik az újítások: a mindenféle méretben és formában kapható napvitorlák, az egyetlen pattintással kinyitható félsátrak, amelyek kellő árnyat biztosítanak a strandon olvasáshoz – és alváshoz is persze.

A fekve olvasás a már az egyiptomiak által is használt apró trapéz-fejtámaszok segítségével akár órákig tartó élvezetté nyújtható. A hangoskönyv is emeli a nyaralás élvezeti értékét: például elviselhetőbbé teszi a többórás vezetés monotóniáját. A strandra fülhallgató illik hozzá.

Melegben több limonádé fogy, de a töményre is van kereslet

Meglehetősen gyengének számít a nyár könyvkereskedői szempontból – mondja Starcz Ákos, a Libri-Shopline vezérigazgatója. – Mindez az olvasói, vásárlói szokásokra is visszavezethető, illetve arra, hogy a kiadók többsége nyárra, a tavaszi könyvfesztivál és a nyár eleji könyvhét után, már nem jön ki új címekkel. Az újabb nagy hullám szeptemberben kezdődik, amikor már szép lassan ráfordulnak a karácsonyra. Persze akad olyan szerző, mint például Fejős Éva, aki jó érzékkel a nyári uborka- és strandszezonra időzíti új könyvének megjelenését. Ilyenkor kúsznak vissza az olyan klasszikusok is, mint például Dan Brown regényei vagy a megunhatatlan Trónok harca. Attól függően, hogy a tévé vagy a mozi révén épp mi tematizálja a közbeszédet. És ahogy közeledik a szeptember, egyre kelendőbbekké válnak a kötelező olvasmányok is. Szépirodalomban leginkább az tart ki nyáron, ami a könyvhéten váltott ki nagy érdeklődést. Idén például Spiró György regénye őrzi előkelő helyét a sikerlistákon.

Tíz éve ugyanolyan ritmusban adjuk ki a könyveinket – mondta Gábor Anikó, az Animus kiadó egyik tulajdonosa és szerkesztője. Tapasztalataik szerint a nyári hőség a krimiknek, főként a hűvösebb skandináv regényeknek kedvez. Új címekkel nem jönnek ki nyárra, hiszen ilyenkor megnő az érdeklődés a régebbi címek iránt.

A nyár az akciók ideje is, hiszen a kereskedők ezzel próbálják ellensúlyozni a visszaesést. Leértékelésekkel, 2 + 1-es akciókkal csábítják a vásárlókat, az Alexandránál például jövő hétfőtől 70-80 százalékos kedvezménnyel lehet könyvet vásárolni.

– A mi tapasztalatunk az, hogy az emberek nyáron és strandidőben is sokfélét olvasnak – mondja Szabó Tünde, az Alexandra ügyvezetője.

Sikerlistájukon jól megfér egymás mellett Damu Roland Az igazság című könyve, a Trónok harca, Háy János Hozott lélek című novelláskötete vagy a kultikus Salinger-regény, a Zabhegyező régi és újrafordított változata is.

Az Írók Boltjában a teljes szépirodalmi kínálat megtalálható, júliusban a Barrus és a Kalligram könyvei 500 és 1000 forintért, a Kossuth Kiadó útikönyvei féláron kaphatók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.