galéria megtekintése

Kvász Iván - a professzor történetei

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 29. számában
jelent meg.


Kelen Károly
Népszabadság

Történetek egy ember életéből: ennyi a minden. Mert mi más az élet? Benyomások a gyerekkorból, majd néhány eset, amit érdemes elmesélni. Ami megmutatja, hogyan viselkedett, mi érdekelte, miről gondolja, hogy másra is tartozik.

Mert egyívásúak vagyunk, jó néhányszor kereszteztük is egymás életét, együtt is csináltunk mindenfélét, leginkább az érdekelt, mi az, ami kimarad a könyvből. De mire együltömben a végére értem, már csak az tűnt fel, mennyi mindent nem tudok róla. Hogy milyen keveset ismerek annak az életéből is, akiről azt hiszem, mindent tudok. Pedig azt gondolom, jó megfigyelő vagyok, még a fizetésem is részben ezért jár.

A mongol sztyeppe
A mongol sztyeppe
Reuters

S milyen előítéletek terhelik az embert még a neki kedvesekkel szemben is. Emlékszem, egyszer régen, meglepődött, mert egészen ügyesnek tartotta, ahogy megfogalmaztam egy tárcaszerűséget. Én meg most csodálkoztam el, hiába, hogy négy könyvét olvastam már előtte, milyen pontosan és lényeglátóan ír, vagyis milyen szépen.

 

Igaz, eddigi könyvei az orosz történelemről szóltak, leginkább IV. Ivánról – akit már nem szeretek Rettegettnek hívni,mióta Szvák Gyula professzor kimutatta, hogy a Félelmetes volna a helyes – meg a halála után bekövetkezett zavaros időkről. A történelmi tanulmányok mégiscsak más stílust követelnek ki maguknak, még ha írójuk vigyáz arra, hogy mindig fenntartsa az olvasó érdeklődését, az unalmat világ életében legnagyobb ellenségének tartva.

Az orosz titkok magyar tudójaként érthető, hogy a Kvász Iván nevet választotta napilapoknak szánt tárcái szerzőjének, bár a multikulturalizmustól állítólag mentes országunkban furcsán hathat, pláne, hogy könyvként az írások, amelyeknek hőse Hirsch Jenőnek neveztetik, Tréflidolog címen jelentek meg.

Aki azonban látott már közelről kvászt, pláne ivott már az Oroszország-szerte nagy becsben tartott italból, tudja, milyen „szomjasnak” kell lenni hozzá, aki meg még abból az öngyújtóval hamuvá égetett halhólyagból is nyelt már egyet, amivel leningrádi (pétervári) barátok kínálják a fürdőben a Pravdával terített padokon, tudja, hogy hozzá lehet szokni mindenféle szokáshoz és néphez.

Az Ermitázs Szentpéterváron
Az Ermitázs Szentpéterváron
Reuters

Hát még annak, aki ahogy szépen elénk tárja élettörténeteit, megírja: Kőbányáról indulva, Mongóliában töltött gyermekévek után, megfordult Kínában, Amerikában (Hawaiin is!), sőt még „újlipótvárosi fiúvá” is vált egy időre.

Hú de gyorsan véget ért ez az alig több, mint száz oldal.

i!

Szerző: Kvász Iván (Szvák Gyula)

Cím: Tréflidolog

Kiadó: Scolar, 112 oldal

Ár: 1990 Ft

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.