A nyers művészet titkai

Az art brut fogalmát, azaz a nyers, durva, csiszolatlan művészetet jelentő kifejezést Jean Dubuffet francia képzőművész használta először.
1945-ben több svájci elmegyógyintézetben tett látogatást, ahol megragadták a pszichiátriai betegek alkotásai. Ennek nyomán elsőként tehát a pszichiátriai betegek képzőművészeti munkáit nevezték így, ma már a művészettörténészek idesorolják az agresszív vagy a zárkózott lelkületű műveket, a társadalom peremére szorult emberek vagy a rabok alkotásait és bizonyos gyermekrajzokat is.
Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság

Hogy pontosan miről van szó, arról mostanában, mind gyakrabban az Üllői úti BAB Galéria kiállításain kaphatunk képet, de a közeljövőben egy művészettörténeti előadássorozat keretében is. Első alkalommal március 31-én 18 órakor, a galériában Gaál József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense tart előadását az art brut művészetről.

Az előadás beharangozójában így ír: „Megfejthetetlen, hogy mindenféle előkészület nélkül egy alkotó – nevezzük ebben az esetben art brut művésznek - létrehoz valamit, ami nagyon önző és irracionális, mégis közösségi és archetipikus. Nevezhetjük mindezt a tudatalatti vagy tudattalan erőinek, de a szinte álomszerű dekoncentráltság állapotában létkonfliktusok törnek a felszínre. Az alkotó automatizmussal mélyebbre juthatunk, mégis ritka adomány az erőlködés nélküli áramlás. Ezt a titkot kellene megfejteni (?), de ígérem, a tapogatózáson és a toporgáson túl nem jutunk, mert a racionalizmus hideg őrülete megfagyasztja a szabad fantáziát."

Az Art Brut Galéria, 1082. Üllői út 60-62-ben, a Corvin negyed közelében található.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.