A nyár közepére rend lesz Nagycenken

Nyár közepére fejeződik be a nagycenki Széchenyi-mauzóluem felújítása, amelyre a kormány 127 millió forintot biztosított - közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Kiemelte, hogy a rekonstrukció az utolsó pillanatban kezdődött meg április elején, ugyanis a mauzóleum erősen nedvesedő alagsori része már nemcsak a sírokat, hanem az egész épületet veszélyeztette.

A Nemzeti Sírkert részeként védett mauzóleumban a Széchényi-család sok tagja mellett nyugszik Széchenyi István is.

A mauzóleum felújításával párhuzamosan a Széchenyi-kastély homlokzatának helyreállítása is elkezdődött, emellett heteken belül lezárul a kastély és a hozzá kapcsolódó épületrészek, parkok egységes vagyonkezelésének kialakítása,

Gerényi Viktor, a Széchenyi-mauzóleum felújításának műemlékvédelemért felelős műszaki vezetője az MTI-nek elmondta, hogy egy úgynevezett drainrendszert építenek a mauzóleum köré, amely összegyűjti a csapadékvizet és a talajvizet is, hogy a jövőben ne vizesedjen a kripta. Emellett felújítják a homlokzatot és restaurálják a sírok aranyozott feliratait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.