A NKA-s nemtámogatás dacára gazdag lesz a THEALTER programja

Egyetlen forint támogatást sem kapott az NKA fesztiválkollégiumától a 24. szegedi THEALTER, bár kiváló minősítésű művészeti fesztivál, a pályázati kiírás minden pontjának megfelel, továbbá 1996 óta minden évben támogatták őket a változó összetételű NKA- kuratóriumok.

Balog József művészeti vezető nem firtatta, miért nem adta meg a grémium legalább azt a 3 millió forintot, amelyet tavaly, bár azt hallotta, a bizottság tagjai úgy emlékeztek, az idén is támogatták a THEALTER-t. A pénztelenség azonban egyáltalán nem látszik a műsoron, a hazai és határon túli magyar favorit, valamint ismertségre váró független társulatok előadásain túl külföldi színházakat is vendégül látnak a július 18-26. közötti eseménysorozaton.

Az Irtás című előadás Horváth Csaba rendezésében
Az Irtás című előadás Horváth Csaba rendezésében
Mészáros Csaba / Fotó

Balog Józsefet arról is kérdeztük, nem tart-e attól: jövőre azzal az indokkal nem kapnak majd támogatást, hogy idén is megoldották enélkül.

Az elmúlt évek hullámzó támogatáspolitikáját figyelembe véve felesleges azon aggódni, hogyan változik jövőre a fesztiválkollégium észjárása – állítja a művészeti vezető. A probléma inkább az, hogy a kuratórium nem látja: ha nulla forintot ítélnek meg nekik, ez nemcsak 3 millió veszteséget jelent, hanem legalább még egyszer ennyit. Ennyivel kell csökkenteniük ugyanis a programot, ez pedig nézőveszteséget jelent, valamint az ezzel összefüggő TAO csökkenését.

Ha megnézzük az NKA-döntéslistát, látszik, hogy roppant kevés kortárs művészettel foglalkozó esemény kapott valamicske támogatást. A 24. THEALTER-t például nem támogatják, de 12 milliót kapott ugyancsak Szegedről a Szeged-Csanádi Egyházmegye régi zenére építő VII. Szent Gellért-fesztivál című rendezvénysorozata, és 6 milliót a Szegedi Ifjúsági Ház Szegedi Ifjúsági Napok fesztiválja. Megannyi milliót adtak több olyan eseménysorozatnak is, amelyet az idén rendeznek meg először.

„Úgy tűnik, elmúlt az a bűvös átmeneti időszak, mikor az állam nem a nyers hatalmi érdek alapján támogat produkciókat – mondja Balog, és azt is hozzáteszi: „manapság az udvar és a gazsulálások köre tágul, a civilség, a kortárs együttesek zabolátlansága pedig idegesítő, ezért kikerülnek a támogatandók köréből. Azt az üzenetet kapják: fejezd be, oldd meg, függj!"

Az sem megoldás, ha durcásan kijelenti: nem csinálom meg a fesztivált, ha nincs támogatás. Akkor ugyanis a szervező MASZK működési támogatása is veszélybe kerül, mert nem tudják teljesíteni idei kötelezettségüket Az előadó-művészeti törvény kritériumrendszere szerint – befogadó színházként – legalább hét saját bemutatót és ötven egész estés produkciót kell tartaniuk. (20 milliós működési támogatást javasolt a szakmai kuratórium, ezt csökkentette 18 millióra a színházművészeti bizottság javaslata alapján az emberi erőforrás minisztere.)

A THEALTER-en a MASZK-nak öt saját, valamint koprodukciós bemutatója lesz. Egyrészt annak köszönhetően, hogy továbbra is támogatja őket Szeged városa: 6,5 millió forinttal. Másrészt a lehető leggazdaságosabban szerveznek; átcsoportosítanak a működési támogatásból, a külföldiek többnyire a közelből jönnek olcsóbb, kis létszámú produkciókkal, s ha mégis távolabbról, hát egy európai turné állomásaként vállalják a szegedi fellépést. Harmadrészt: felhasználnak olyan összegeket, amelyeket ők vagy a társulatok más kuratóriumtól kaptak, mondjuk, vidéki forgalmazásra.

És: vannak olyan alkotók, akik szolidaritásból, csupán útiköltségért lépnek fel, a honoráriumról lemondanak.

Az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiuma félmillió forinttal támogatta például azt a határon belüli és kívüli, művészeti iskolát végző vagy végzett fiataloknak szóló workshopot, amelyet három neves szakember tart: Horváth Csaba koreográfus-rendező, Gemza Péter koreográfus, a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője, valamint Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, a fesztivál díszvendége.

Számít a jegybevétel is, bár nagyon olcsók a belépőik (a legdrágább Pintérékre: 1500 forint), a körülbelül 70 eseményből összesen 25 a belépőjegyes. Nincs napidíj, és nem „szponzorképesek"; stúdióprodukciókról lévén szó, ha minden teltházzal megy, akkor sem érik el a Szegedi Szabadtéri egy este alatt lehetséges 4000 fős nézőszámát. De 24 éve minőséget képviselnek, és a fesztivált jól ismerik külföldön is. Van olyan programjuk, amelyre még Pestről előregisztráltak; például a Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója, amelyre a fővárosban több hónapos várakozás után lehet jegyet szerezni.

Vagy Horváth Csaba Forte Társulata, a szintén sikeres Irtás című előadással, valamint 2013 legjobb táncelőadása, Dányi Viktória – Molnár Csaba – Vadas Zsófia Tamara munkája, a Nyúzzatok meg! Sőt, az utolsó pillanatban megduplázták a július 25-i Neoplanta-előadások számát is.

Külföldiek a THEALTER-en

Külföldiek a THEALTER-en A szlovén Via Negativa nem először jár a fesztiválon: Mandicgép című előadásuk 19-én látható. Ugyanezen a napon lép fel Csehországból a Boca Loca Lab; 24-én az izraeli Clipa Theater, együtt a cseh Teatr Novogo Frontával (ők közös tréninget is tartanak másnap). Ugyancsak Izraelből jön Niv Sheinfeld és Oren Laor táncprodukciója 24-én. A határon túlról érkezik a díszvendég Urbán András két rendezése: 25-én kétszer is látható az újvidéki társulattól Végel László Neoplanta című darabja, amely Szerbiában négy díjat is begyűjtött, 22-én a Rózsák a szabadkaiak előadásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.