A nagykőrösi biciklikirály története

Papp Sándor rézműves segéd 125 éve indult el frissen vásárolt velocipédjével Budapestről haza, Nagykőrösre. Öt év múlva, 1895-ben már saját üzletet nyitott, ahol hamarosan már kerékpárokat is javított. 1908-ban – az országban elsők között – megalapítja mozgóképszínházát is. Így indult el az a sikertörténet, amelyet a Tatabányai Múzeumban május 8-tól elevenítenek fel a Nagykőrösi forgó kerekek című kiállítással.
Az első világháborút végigharcoló – ekkor már elismert iparosember – Papp Sándor 1917 táján alapította Nagykőrösön a Papp Sándor és Fia céget. A kerékpárgyártás és -kereskedés olyan jól ment, hogy a sokkal nagyobb Kecskeméten 1925-ben fióküzletet nyitottak. A világgazdasági válság után fokozatosan fellendült a kereslet, és a manufakturális módon dolgozó kisüzem elérte termelési határait.
Papp Sándor és Fia, Nagykőrös, 1927
Papp Sándor és Fia, Nagykőrös, 1927

A saját gyártmányok mellett vásárolt kész vázak felhasználásával jelentősen bővült a típusválaszték. A festést a legkorszerűbb villamos beégetős kemencével végezték – egyszerre 5 garnitúra kapacitással. A termelés a harmincas évek végére elérte a heti 50 db kerékpár kibocsátást, ami egy kis vidéki üzemtől igen szép teljesítmény volt.

A cég nagyban hozzájárult, hogy az országos statisztika szerint Nagykőrös kiérdemelje a „legelkerékpárosodottabb város" hangzatos címét. Az 1930-as évek második felétől Papp-motorok is készültek kis sorozatban – 98 cm³-es Sachs-motor beépítésével.

Az első Pathé vetítőgép, 1909
Az első Pathé vetítőgép, 1909

Közben az 1908-tól bérelt mozi épületét családi segítséggel és hitellel sikerült megvennie. A némafilmek korszakát a hangosfilmek követték: a technológiai változás új és drága vetítőgépeket igényelt.

A családi vállalkozást a 2. világháború törte derékba: a '45 utáni államosítás során mindent elvettek a családtól, és nem sokon múlt, hogy az idős Papp házaspárt a gulágra hurcolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.