A Meseautótól a Merkurig

A hazai gépjármű-kereskedelem története címmel nyílik kiállítás június 3-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM). A kiállítás, amely az MKVM és a magyarjarmu.hu weboldal szerkesztőségének együttműködésében, az Autós Nagykoalíció támogatásával valósul meg, június 4. és szeptember 27. között látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
Az időszaki kiállítás 1900-tól 1989-ig mutatja be a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját. A kiállításon 23 tablón látható a hazai gépjármű-kereskedelem története, a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig. Szó esik ezen kívül az autókereskedelem szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról.

Külön részt szentelnek az autó- és motorkerékpársport históriájának. Az installációk között a GoTrabiGo csapata által adományozott Trabant jelenti az egyik fő érdekességet. Az autóba be lehet ülni, így a szülők, nagyszülők megmutathatják gyerekeiknek, unokájuknak, hogy egykor milyen járművel közlekedett az ország. A Maróti Gyűjteménytől kölcsönkapott Berva, Danuvia motorok, továbbá korabeli játékok, rádiók és más műszaki eszközök, valamint fényképek segítségével felidézik az Állami Áruházak hangulatát.

Két installáció foglalkozik azzal, hogyan nézett ki egy autókereskedés az 1920-as években, és milyen volt a Merkur átadótelep légköre. A tárlat ideje alatt előadásokat is tartanak, továbbá klasszikus járművekkel foglalkozó klubok tagjainak szerveznek látogatást. A szakmai kurátor Négyesi Pál autóipari elemző, autótörténész, a magyarjarmu.hu weboldal szerkesztője, az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán szervezett veterán gépjármű-restaurátor szakmérnöki képzés óraadó tanára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.