A Malom helyett már épül az Életkert Milánóban

Aláírták a 2015-ös milánói világkiállítás (Expo Milano 2015) magyar pavilonjának föld- és alapozási munkálataira vonatkozó szerződést szerdán Milánóban, így megkezdődhet az Életkert Pavilon elnevezésű épület kivitelezése.

A szerződést Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, az expo miniszteri biztosa, Fórizs Zoltán a megvalósítást végző Carpathia Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Cristian Vitali, a nyertes Vitali S.p.A. vezérigazgatója látták el kézjegyükkel - közölte az MTI-vel szerdán a Nemzeti Kreatív Intézet.

Az Életkert Pavilon
Az Életkert Pavilon

Korábban nagy sajtófelzúdulás váltott ki, hogy a milánói pavilonpályázaton nyertes Malom című pályamű helyett Szőcs Géza egyszemélyi döntéssel a Sárkány Sándor Alakor jeligévelbeadott, vitatott kompozíciójú, szalmabálákat idéző Életkert Pavilonját jelölte ki megépítésre.

A megvalósítás első lépéseként az expo S28-as telkén a szerződéskötést követően megkezdődnek a munkálatok, melyek várhatóan 2014. október elejére befejeződnek.

A természeti környezet védelme már az alapozási munkák során is kiemelt figyelmet kap: az építés során elszállított földet 2015 őszéig Milánóban tárolják, majd a telek kötelező helyreállítása során ugyanazt a földet helyezik vissza a területre a pavilon Magyarországra történő elszállítását követően.

Magyarország igen jelentős hangsúlyt helyez az építéshez kapcsolódó környezetvédelemre: a pavilon építése során felhasznált anyagok legnagyobb részét Szombathelyen ismételten beépítik, a 2015. végi bontás során keletkező hulladékok pedig az építőiparban újrahasznosulnak - közölte a Nemzeti Kreatív Intézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.