A legnagyobb nagybányai kiállítás készül Kiskunhalason

A közeljövőben a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban nyílik meg az az állandó kiállítás, amely méltó színteret ad a nagybányai művésztelep világát bemutató legnagyobb magyarországi kiállításnak. A tárlatban kiemelt helyet foglalnak majd el a múzeumnak nevet adó művész-tanár alkotásai. Mindez azután válik lehetségessé, hogy a Bay-házaspár nemrég nagy értékű adományt nyújtott a kiskunsági múzeumnak. Az adományozók kollekcióját összegző kötetet és a Thorma János műveit bemutató albumot júniusban mutatták be.
Az 1870-ben Kiskunhalason született Thorma János nevét és több festményét (például a méreteiben is nagyszabású Talpra magyar!-t) őrző halasi múzeum az utóbbi években nemcsak könyvben és kiállítás-sorozatban állított emléket a művésznek, hanem komoly erőfeszítéseket tett a Thorma művészetét reprezentáló alkotások összegyűjtésére, számbavételére. Ebben döntő jelentőségű mozzanat volt 2013-ban az erdélyi születésű Bay-házaspárral kötött adományozási megállapodás. Dr. Bay Miklós és felesége dr. Bay Éva egy csaknem félmilliárdos eszmei értékű gyűjteményt ajánlott fel a múzeumnak – a kollekció jelentős részben Thorma-festményeket is magába foglal.

A Bay-házaspár és a múzeumot működtető önkormányzat közti adományozási szerződés egyik kritériuma, hogy az intézményben építészeti és műszaki szempontból is méltó helyszínt kell teremteni a rendkívüli művészettörténeti jelentőségű anyag bemutatására legkésőbb 2016 végéig. A múzeum Dóka József kiskunhalasi építészmérnök munkája révén már el is készíttette az engedélyes terveket; a mintegy 200 millió forintos múzeumbővítési beruházás várhatóan a közeljövőben megkezdődik, állami és önkormányzati finanszírozásban.

A Bay-házaspár egyébként az 1980-as években kényszerült emigrálni Erdélyből, miután a Securitate, a Ceausescu-rezsim titkosszolgálatának hiábavaló beszervezési kísérletei után folyamatossá váltak az ellenük irányuló zaklatások.

„Az adományozással a kiskunhalasi múzeumban lesz látható a nagybányai művésztelep világát és alkotásait bemutató legnagyobb magyarországi állandó kiállítás. Az utóbbi évek kutatásai és a Bay-házaspár gesztusa révén háromszor annyi Thorma-képről van tudomásunk, mint korábban: 540-nél is több festményről tudunk, amelyek közül 320 mára legalább reprodukción ismert vagy megvan múzeumban, magántulajdonban" – mondta Szakál Aurél múzeumigazgató, művészettörténész.

Júniusban a témához kapcsolódóan mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Thorma János és a Bay-gyűjtemény című köteteket. Mindkettő Büki Barbara és Kovács Zita művészettörténész szerzőpáros munkája. A Thorma-kötet az életmű összes ismert alkotását, 542 tételt, a Bay- kötet pedig a gyűjtemény 222 műtárgyát tartalmazza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.