A Holmi elutasította Mészöly Miklóst

2014 egyik legszomorúbb kulturális fejleménye a Holmi megszűnése. A sajtó által feltett év végi kulturális körkérdésekben a leggyakrabban ezt említették, mint veszteséget. Némelyek egyenesen kulturális határvonalnak gondolják, szerintük lesz a Holmi előtti és a Holmi utáni irodalmi időszak.

Ayan Gökhan költő az "ayhanizso" blogon ma hosszú interjút közöl Várady Szabolccsal, a megszűnt folyóirat szerkesztőjével a lap történetéről, koncepciójáról, a jó és rossz döntésekről. Van olyan szerző, akit elutasított, és utólag azt érzi, hogy tévedett? - kérdezi Gökhan. Várady válaszában Mészöly Miklóst és Juhász Ferencet említi.

„A tévedés nem okvetlenül az elutasított művekre vonatkozik. Néha ez inkább lélektani kérdés. Lehet, hogy az adott esetben igazunk volt, de nem mértük fel a következményeket. Mészöly Miklóstól például boldogan közöltünk volna novellákat, ő azonban először egy elmélkedést küldött. Mi azt feleltük, hogy szépprózát szeretnénk tőle, nem ezt, ő pedig leírta magában a Holmit örökre. Pár év múlva, tapasztaltabban, talán másképp döntöttünk volna. Juhász Ferenccel is szerencsétlenül alakult a viszonyunk. Ennek nem visszautasítás volt az oka, hanem egy kritika, mindjárt a második számunkban. Ma sem gondolom, hogy akkor Márton Lászlónak azt a nagyszabású és egy másfél évtizedes tabut ledöntő írását nem kellett volna közölnünk, sajnálni viszont nagyon sajnálom, hogy egy ilyen nagy költő egyetlen verssel van jelen a Holmiban.”

A teljes interjú ITT érhető el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.