galéria megtekintése

A gyűlölet mások problémája

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 02. számában
jelent meg.


Kelen Károly
Népszabadság

Ma kerül a hazai mozikba Men Lareida rendező svájci filmje, amely a rendszerváltás után nagy tömegben a zürichi kocsisorra kiálló magyar prostituáltak között játszódik. A Práter utca kilátástalanságából a fénybe induló Viktória szerepét az amatőrök közül kiválasztott Farkas Franciska alakítja.

– Feltűnést keltett tavaly, amikor bekiabált a Katona József Színház Cigányok előadásába, mert hitelrontónak és megalázónak tartotta a cigányságra nézve a színpadi történéseket. Ezt a filmet hitelesnek tartja?

– Igen, pontosan mutatja be, ahogy ezek a lányok Zürichben élik az életüket.

– És a hazai képek? A sivár unalomban lassan múló percek. Ilyennek ismeri az itthoni valóságot?

 

– Nagyon is. Nem kell brutalitást mutatni ahhoz, hogy a néző megértse a mélyszegénység kilátástalanságát. Éppen elég, ha látja, ahogy az anya a rohadt paprikát próbálja rásózni a járókelőkre az aluljáróban. Látva Viktória egyetlen mackónadrágját, és hogy még az utcára is csak ebben tud kiállni, megérti azt is, miért nem lát más kivezető utat, mint eljutni valahogy a gazdag világba, és bármi áron valami jobb életet teremteni.

– Bárki láthat más utat?

– Szerintem van más út. Én nem is tudtam soha elfogadni, hogy így valósítsam meg az álmaim. Elsősorban is tanulni kell, és sosem szabad feladni. Készülni kell a munkára, amit el akar valaki végezni. Az állásinterjúra…

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Állásinterjúra?! De hát olyan erős az előítélet, hogy a filmben a Stefanovics Angéla játszotta prostituált is kikéri magának, hogy cigány legyen a szobatársa.

– Az előítélet létezik, de én nem törődöm vele. Olyan mélységekből érkeztem, hogy már sérthetetlen vagyok. Nem tudnak megbántani. A gyűlölet mások problémája, nekik kell vele kezdeniük valamit.

– Nem is védekezik az előítélet ellen?

– Semmi más módon nem lehet védekezni ellene, csak ha én magam nyitott vagyok. Így elérhetem, hogy ők is nyitottak legyenek, engedjék, hogy megmutathassam nekik, más vagyok, mint hitték. Ne higgye, hogy nekem nem voltak fordított előítéleteim, de elhatároztam, túllépek rajtuk, bizalommal fordulok mindenkihez.

– Ez volt az első filmszerepe, színésznő lesz ezentúl?

– Arra törekszem. A film forgatása óta főszereplő voltam a Karaván Társulat Csongor és Tünde-előadásában, játszottam a Független Színház Peer Gynt gyermekei produkciójában és a Pinceszínház Mi a neved? című darabjában. Leszerződtem már egy magyar filmhez is, jövőre kezdjük forgatni.

Névjegy

FARKAS FRANCISKA

Gyöngyösön született 1984-ben. A pesti Sylvester János Protestáns Gimnáziumba járt, a pécsi Gandhi Gimnáziumban érettségizett, majd a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munkás szakán végzett. Jelnyelvi tolmács végzettséget szerzett a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségénél és a Hallatlan Alapítványnál. A Független Médiaközpontban újságírást tanult. A Harlekin Gyerekszínházban és a Karaván Társulatban is szerepelt, volt szobalány, állatkerti gyakornok, bolti eladó, hosztesz. Tíz éve underground modell.

Kapcsolódó cikkek

Ott se jó

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.