galéria megtekintése

A dekorosztály kincsei: szerelmespár kiskutyával

0 komment


Bárkay Tamás
NOL

Eltűntek a klasszikusok, de kárpótlásnak ott vannak a kortárs impresszio­nisták, valamint a Times Square, a szépen polcolt kavicsok, a vaginoid rózsaszirom és a bájos kutyácskák. Körkép a dekorosztályokról: mivel díszítheti függőleges felületeit, aki nem belvárosi galériákból öltözteti otthonát?

Néhány okszerűen amputált Michelangelo Teremtésén kívül egyetlen árva klasszikus festményreprót sem láttunk a barkácsáruházak dekorgondoláin, ami azt mutatja, hogy a barkácsáruházak dekorgondoláinak látogatói pár év alatt kiszerettek a klasszikusokból – kivéve a Teremtésből –, tekintve, hogy a multik nem hülyék, nyilván pont azt kínálják, amit keresünk. De mit keresünk eszerint? – próbáltunk meg utánajárni minden eshetőségre készen.

Mindenekelőtt a kortárs francia impresszionizmust – nyugtázhattuk bárhol. A számunkra ismeretlen mesterek főként párizsias hangulatokat igyekeztek elcsípni a nagyokhoz közelítő modorban, e melankolikus alkotások közös jellemzője, hogy majdnem mindegyiken van egy hátulról ábrázolt, összeborult párocska, éppen esik az eső, tehát szinte mindenhová jut legalább egy esernyő is, utóbbi egyébként olyan művön is komoly szerepet visz, amelyen véletlenül hétágra süt a nap.

A párocskák általában valamely kávéház, avagy garniszálló előtt állomásoznak, olykor diadalívekkel, hidakkal és Eiffel-tornyokkal távoli háttereikben; a szerelmesekhez gyakorta kistermetű kutyák vannak erősítve.

 

A nemzeti hangulatformálás kezdeti nehézségeire utal, hogy a második legkurrensebb téma, hát bizony akkor is: Amerika. A leggyakrabban a New York-i belváros részleteiben gyönyörködhetünk e fotókon és festményeken, a Times Square lenyűgöző fényeiben, a Brooklyn-híd csudaszép íveiben, valamint természetesen sárga taxikban, igen sokszor egyidejűleg, de visszatérő látvány a Golden Gate, valamint az atomcsapott sivatag, amelyben lila autóroncs bomlik lefelé még úgy ezer évig.

Édes, kedves és trendi
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Felbukkannak a híres felhőkarcolók is, legtöbbször az art decós Chrysler Building, mások mellett egy pop-artos montázson, Marylin Monroe meghitt társaságában, habár a hivatkozott magasház emitt mindössze tizenkét és fél emelet, amivel elég nehéz lett volna labdába rúgni, leszámítva persze hogy egy ház amúgy sem szokott labdába rúgni.

A kedvencünk egyébként az az ábrázolat, amelyen, szemmel láthatóan fényes dologidőben, mindössze egyetlen taxi figyelhető meg a Brooklyn-híd teljes hosszán, kiváló bizonyítékot adva arra, hogy a szürrealizmusra is lehet kereslet.

A szezon nem sokkal kevésbé kiemelt versenyzői az ún. kavicsok, közelebbről igen sima, kerekded kavicsok, amelyek egymásra vannak polcolva – sokszor majdnem annyira merészen, mint ahogy a méltán híresedő mester, Kánya Tamás római-parti kőszobrain­ megfigyelhető –, a kávé-, kapucsínó- és latte macchiato-készítés legmeghittebb pillanatai, a japános stílben megfogalmazott virágok, de jól hasít a Kármán Tódor nevét viselő repülőgép eleje, Micimackó, barátostul-üzletfelestül, a balti-tengeri világítótorony, a vaginoid rózsaszirmozat és a kihívó pillantású tahiti nő, ám a jelek szerint a tájképeket sem tudjuk megunni.

A jókora felhozatalból legerősebben egy különös pusztai részlet ragadta meg a figyelmünket, az olajfestményen tűzvörös az ég, vagyis éppen megy lefelé a nap, amelynek gyengülő fényében sejtelmesen csillan meg valami tóféleség, amely a legtöbb szögből azonban inkább valami sárgarézlemez-lerakóra hasonlít.

Természetesen az állatok is szerves részei a kánonnak. Nagy szeretettel van felülreprezentálva a holdfényben masírozó elefánt-, zsiráf- és zebracsorda, a fa ágán hangtalan vacogó béka és az a három akváriumi aranyhal, amelyek közül az egyik egy merész ugrással éppen öngyilkosságot követ el. A felejthetetlen alkotások közül részint az aranyszínű aljnövényzetben ijedező szarvascsoportosulást, másrészt a roppant fejlett zajvédő fal elé telepített tornacipőkbe fotoshopolt kölyökkutya-formációt szeretnénk megmutatni önöknek. Édes, kedves és trendi

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.