galéria megtekintése

A csákvári azilum

10 komment


Csordás Lajos

Meglepő fotó a Népszabadság archívumában. Nyugdíjas apácák szeretetotthona 1971-ben. Dokumentuma annak, ahogy az egyház és az egykori pártlap közeledett egymáshoz a szocializmus kellős közepén.

Rákosiék 1950-ben négy kivételével feloszlatták a magyarországi szerzetesrendeket. A barátok és a nővérek nagy része civil dolgozóként találta meg a helyét a társadalomban. Pontosabban sosem találta meg igazán, de elhelyezkedett, polgári ruhát öltött, szerepet, feladatot vállalt, miközben azonban a legtöbben a fogadalmukat is megtartották, megmaradtak az Istenhez való hűségben.

A rendfeloszlatás mintegy negyven magyarországi női szerzetesrendet és majdnem kilencezer apácát érintett. Negyven női rend közül csupán egy, a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek szerzete működhetett tovább és tarthatott fenn két iskolát. Több száz rendi épület zárt be, lakóik egy része visszatért a családjához, vagy jóakarókhoz került vagy magányosan élt. Lett ápolónő, tanárnő, óvónő. Nyugdíjas korukra pedig bekerülhettek ide, a szeretetotthonba Csákvárra.

A felvétel idején, 1971-ben, két évtizeddel a rendfeloszlatás után már más volt a hang az állam és az egyház között. Már olyan békés hangú riportokat is lehetett írni az egyházról, mint amilyen például e kép mellett megjelent a '71-es karácsonyi számban, „megbékültek szigetének" nevezve a csákvári azilumot.

 

Hetvenen éltek akkor itt, az egykori vincés nővérek zárdájából kialakított épületben, szerzetesi napirend szerint. Reggel hatkor misével kezdődött a napjuk, hétkor reggelivel folytatódott, majd kilenctől tizenegyig munkálkodással telt az idő. Miféle munkával? A riportert, Máté Györgyöt meghatotta, hogy sokan közülük „öreg szemükkel, reszketős kezükkel, tiszta szívükkel" takarókat varrtak a vietnami nép számára. Persze, azért nem mindenki, az erősebbek a kertben dolgoztak, a konyhában segítettek, mások inkább vasaltak. Maguk jártak bevásárolni is.

A legidősebb, Grácia nővér tartotta rendben a kötszereket, s ha vendég jött, Remilda nővér kezelte a kávéfőzőt. Mindenkinek volt valami tennivalója. Délben ebéd, utána pihenés, ájtatos óra, a délelőtt elmaradt munkák bejezése következett. Este fél hatkor vacsora, majd esti foglalatosságok, tévénézés, rádióhallgatás, dalkari próba, olvasás tetszés szerint.

A nővérek legidősebbike akkor kilencvenkét éves volt, a legfiatalabb hatvankettő. És a „legfontosabb" - így írja a korabeli cikk - hogy az intézményt egy kommunista igazgatónő vezette, huszonegy éve ugyanaz a hölgy: Szabó Imréné. Az írás öntudatos elvtársnőnek és emberséges vezetőnek állítja be, aki persze vállalja ellentétes nézeteit bentlakók előtt, de mindent meg is tesz értük. Az idős lakókat rendszeresen látogatta a helybeli tisztelendő, aki a gyóntatószobát felváltva használta az apácák itt rendelő doktorával, a helyi tüdőkórház főorvosával. Néha eljött a tanácstitkár is.

Fotó: Népszabadság/archív

Ahogy az ő látogatásait a riporter leírja, abból sejteni lehet azért, hogy a kommunista-klerikális összebékülés nem hatolt a lelkekig. A riporter szerint a tanácstitkár gyakran beszélget velük, érdeklődik, van-e problémájuk, de ők „sosem mondanak semmit, sose kérnek semmit".

Odabent szerzetesi nevükön szólították egymást. Erzsébet, Jozefa, Benigna, Regina, Ida nővér és a többiek a riport idején már a karácsonyra készülődtek, kis nyugdíjukból csak apró ajándékokra futotta. A fotó az egyik adventi ebédjüket örökítette meg.
Azóta több mint negyven év telt el, a hajdani lakók közül már mindenki eltávozott. Az otthon azonban ma is létezik, működik.

Ma már nem állami, hanem egyházi fenntartásban, a katolikus egyház szeretetszolgálata működteti. Honlapja szerint ma is idős szerzetesnők és vallásos katolikus hölgyek részére nyújt ápolást, és életét ma is meghatározzák a szerzetesnői közösségi élet, az áhítat gyakorlatai. Ha talán nem is olyan szigorúan, mert igazi, volt apáca ma már csak egy-kettő akad a hetvenkét mai lakó közt, a „megbékültek szigetén"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.