A Capa Központé a Tivoli

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Nonprofit Kft-je veheti bérbe a két éve üresen álló Tivoli Színházat – szavazott ma erről egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés. A központ jelenleg a Nagymező utcai ház emeletén, az egykori Ernst Múzeum helyén működik.

Két éve finanszírozás hiánya miatt megszüntette a Budapesti Kamaraszínházat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az intézményt majdnem két évtizedig próbálta meg átadni a minisztérium a fővárosnak, de nem járt sikerrel. A Kamaraszínház három játszóhelye azonban fővárosi tulajdonban volt, így nem meglepő, hogy Budapest városa dönt az épületek bérbeadásáról.

A Nagymező utca 8. alatti több mint 800 négyzetméteres ingatlan tavaly decemberig a Thália Színház Nonprofit Kft. alapító okiratában szerepelt, noha a Kamaraszínház használta, amelynek megszűnése után többféle épülethasznosítási verzióról lehetett hallani.

A legvalószínűbb az volt, hogy újabb játszóhelyet működtet majd ott a Bereményi Géza és Kálomista Gábor vezette Thália. Tavaly decemberben azonban módosította a Fővárosi Közgyűlés a teátrum alapító okiratát, és a telephelyei közül kivette ezt az ingatlant, a fővárosi gazdasági bizottság törölte a Thália haszonbérleti szerződéséből.

Az EMMI az idén február 14-én arra kérte a fővárost, segítse a Capa Központot azzal, hogy az egykori Tivoli-ingatlant – közhasznú kulturális feladatok ellátására – kedvező használati feltételek mellett bérbe adja.

Az állam kortárs fotográfiai központot hozott létre – a magyar fotográfia népszerűsítése és elismertetése érdekében – Robert Capa születésének 100. évfordulóján. A Capa Központ jelenlegi székhelye az ingatlan első emeltén, a korábbi Ernst Múzeum helyén található.

A központ szakmai célja, hogy Közép-Európában is egyedülálló vizuális intézményt hozzon létre. Az első emeleti kiállító tér mellett a földszinti, szecessziós fogadótér és a körülbelül 150 személyes előadóterem szolgálná az oktatási funkciókat, helyet adna nemzetközi mesterkurzusoknak, vetítéseknek, társművészeti esteknek.

A fővárosi előterjesztésből kiderült: a közgyűlési rendeletek értelmében mellőzhető a versenyeztetés, ha a hasznosítás jogszabályban előírt állami vagy önkormányzati feladatot ellátó gazdasági szervezet javára történik. Ennek a kritériumnak a Capa Központ megfelel.

Bár az ingatlan piaci bérleti díja havi 1,6 millió forint plusz áfa lenne, a kulturális koncepciónak, valamint az intézmény forrásaira tekintettel, kedvezményes bérleti díjat: 1,1 millió plusz áfa összeget állapítottak meg. Ezzel is támogatja a főváros az állami intézményt, ezért elvárja, hogy az intézmény a támogatásának tényét kiadványaiban, meghívóiban tüntesse fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.