galéria megtekintése

Kerényi felveszi a harcot a buzilobbival

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 23. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

„Ez a buzilobbi a hazai és a nemzetiközi világot, operavilágot átszövi, fel kell venni a harcot” – jelentette ki Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, aki tegnap az Újszínház által szervezett Keresztény Színházi Fesztiválon vett részt egy beszélgetésen. Először elmondta, hogy a világ drámairodalmának nyolcvan százaléka keresztény szellemiségű, valamint hogy minden magyar történelmi dráma szakrális mű, csak megközelítésükben „világméretekben” eluralkodott a dekadencia meg a romlás és a kritikai attitűd.

Szerinte a rendezők és dramaturgok „Mr. Senkik” („kollégáimat szidom”, tette hozzá), ezért „nagyon fontosnak tartom, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen történjék változás, történjék valami” (ekkor felzúgott a taps), „ha más nem, egy ellen egyetem szervezése, akár a Ludovikán belül”. „Ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Főiskolától a színészképzés jogát, a pénzzel együtt. És akkor képezzenek, akit akarnak” – mondta.

A „dramaturggyerekekről” szólva „kicsit szivárványosnak” minősítette őket. A dramaturgok és a kritikusok „hipnózisától meg kell szabadítani a rendezőket”. Ez nagyon nagy harc, tette hozzá.

 

M. Tóth Géza, az egyetem rektora az SZFE honlapján is közzétett levélben Orbán Viktorhoz fordul, és választ vár arra, vajon a miniszterelnöki megbízott véleménye „tekinthető-e a miniszterelnök hivatalos állásfoglalásának”.

Kerényi számos állami tisztséget visel. 2012 decemberében, a Nemzeti Színház legutóbbi igazgatóválasztásakor tagja volt az úgynevezett szakmai bizottságnak. Végignézte az Alföldi Róbert vezette Nemzeti repertoárjának nagy részét, majd a szakmai bizottság ülése előtt gratulált a leléptetett igazgatónak a színházához.

2013. május 21-én a Belvárosi Polgári Szalonban Vidnyánszky Attila (akkor még leendő igazgató) oldalán elmondta: „Vidnyánszky úr meg fogja tenni, amit megkövetel tőle a haza.” Nemzeti Színháza ugyanolyan sikeres lesz, mint Alföldié, „csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”. Ugyanitt kifejtette, hogy „feltett szándéka” a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálása. „Én arra gondoltam, ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném egy színházhoz. Aztán csináljanak, amit akarnak.”

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti képviselője írásbeli kérdést intézett a miniszterelnökhöz: az elhangzottak fényében alkalmasnak tartja-e Kerényi Imrét miniszterelnöki megbízottnak.

2013. szeptember 30-án Kerényi már arról beszélt, hogy ha ő lenne Tarlós István, adna Alföldinek egy színházat.

Kerényi Imre ezenkívül számos látványos akciót vezényelt le: a díszkiadású alaptörvénytől az alaptörvény asztalán át a Nemzeti Könyvtár első sorozatáig. A különböző projektek vagy kudarcba fúltak – mint az alaptörvény asztala vagy a kevesek által igényelt bőrkötésű alkotmány –, vagy szerzői jogi botránysorozat kísérte őket, mint a Nemzeti Könyvtár esetében.

Néhány évvel ezelőttig a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára volt, számos színészosztály vezetése kötődik hozzá. Igaz, számos botrány is ezen a terepen: több osztályával csak egy-két évig dolgozott, majd „közös megegyezéssel” magukra hagyta a hallgatókat; előfordult, hogy osztályának egy tagja másik osztályba kérte át magát.

Legújabb projektje a Magyar Krónika című havilap megalapítása és elindítása. A választások előtt beharangozott, és közvetlenül a választások után elindítani tervezett orgánum alapító lapindítóján a Demokrata székházában Orbán Viktor is részt vett, „leginkább azért, mert Kerényi hívta”. Kijelentette, hogy állami pénz – a lapalapító terveivel ellentétben – nem lesz a folyóiratban. A tervezett stábból sokan lemondták a részvételt. Kerényi azt szerette volna, ha a lapot a Polgári Magyarország Alapítvány adja ki, de végül nem így alakult, ők csak beletesznek 30 millió forintot a legutóbbi hírek szerint az elkövetkező napokban megjelentetni tervezett folyóiratba. Ennek címlapját az ATV-ben tegnap este be is mutatta Kerényi, a szerkesztőbizottság elnöke. A koronázási palástos borító mögött a lapban Balog erőforrásminiszter közöl színikritikát, a jobboldali lapok főszerkesztőinek fórumára azonban még várni kell, egy következő számig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.