Szeged: Bezárták a Belvárosi mozit

Azonnali hatállyal, határozatlan időre bezáratta Szegeden a Belvárosi mozit az üzemeltető Ifjúsági Ház (IH) Nonprofit Kft. ügyvezetője, Sódar István. A városban ez az utolsó hagyományos mozi, ahol művészfilmeket is játszottak. Vele egy épületben működött és szintén be kellett zárni a Grand Café artmozit és kávézót, valamint a Casablanca kávézót. Sódar arra hivatkozott: érintésvédelmi szempontból veszélyesnek találták az épületet.

Különös azonban, hogy mind a Belvárosi mozi dolgozóit, mind az épület más bérlőit csak hétfő délután fél 4-kor tájékozatta az IH vezetője, hogy kedden már ki sem nyithatnak. A tűzoltóság viszont már fél évvel korábban vizsgálta az épületet, 8 pontban írta elő a hiánypótlási kötelezettségeket. A nyolc közül hetet teljesített az IH, a nyolcadikat nem. A mozi dolgozói nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy miért kell határozatlan időre bezárni az egész házat, amikor a hibát szakaszosan is ki lehetne javítani.

Erdélyi Ágnes, a Grand Café vezetője a titkolózást kifogásolja leginkább. A Grand Café elektromos hálózata elkülönül a moziétól, mégsem működhetnek. Azt is különösnek tartja, hogy nem a tűzoltóság rendelte el a ház bezárását, hanem az üzemeltető. Miközben az épület villanyszerelője szerint három hét alatt akár egyedül is ki tudná javítani a kifogásolt hibákat, ha valaki vállalja az anyagköltséget, már az is szóba került, hogy elbocsátják a mozi dolgozóit. A Belvárosi mozit kedvelő értelmiségiek hétfőn este fáklyás demonstrációt tartottak, amelyet a rendőrség figyelmeztetésére hagytak abba, mivel a tiltakozó gyülekezés nem volt előre bejelentve.

Solymos László alpolgármester (MSZP) közleményt adott ki, amelyben megdöbbenését fejezte ki a mozi bezárása miatt. A városvezetés azonnali vizsgálatot rendelt el a cégnél az ügy miatt. A Népszabadság tudósítójának kérdésére Solymos kedden elmondta: az önkormányzati választások után a Fidesz és a Jobbik kirúgta az önkormányzati cégek vezetőit, és a helyükre pártkatonákat ültettek. Az alpolgármester szerint a Jobbik által javasolt ügyvezető meglehetősen gyengén teljesít, az IH bevételei 30 százalékkal elmaradnak a korábbiaktól. Az IH Kft. üzemelteti a Belvárosi mozit, illetve az ingyenes szabad strandot, amelyet idén még nem nyitottak meg. Ugyancsak az IH szervezi a nyár végén sorra kerülő Szegedi Ifjúsági Napokat, amelynek megrendezése szintén veszélybe került. Solymos szerint amióta a Jobbikhoz köthető ügyvezető áll az IH élén, a bevételek csökkentek, de a tanácsadói és ügyvédi díjak a többszörösükre emelkedtek.

A Belvárosi mozi bezárásával a Szeged Plazában működő, kommersz filmeket játszó mozi forgalma növekedne, a szabad strand kiiktatása pedig a Hunguest által épített Napfényfürdőbe kényszeríti be azokat, akik ki bírják fizetni a drága belépőt. Sódar István, az IH Kft. ügyvezetője munkajogásszal konzultál arról, hogy mi legyen Belvárosi mozi egyelőre szabadságra küldött 11 dolgozójának sorsa. Az alkalmazottak felajánlották: a végkielégítésükre szánt pénzt fordítsák az elektromos berendezés javítására!

Bezárt Szegeden az utolsó hagyományos mozi
Szeged, 2006. szeptember 10. Filmvetítési világcsúcs-kísérletet tartottak a háromnapos szegedi Super 8 mm-es filmfesztiválon, amikor szeptember 8-án 24 darab Super 8-as filmvetítővel vetítettek egyszerre a belvárosi mozi előcsarnokában. MTI Fotó: Németh György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.