"Most elmondom, mint vesztem el".

Kosztolányi Dezső betegségének és halálának dokumentumairól lesz szó az Országos Idegennyelvű Könyvtárban egy szerdai, kora esti irodalmi összejövetelen, a költő-író-műfordító életének utolsó időszakát bemutató kötet kapcsán. A program a könyvtár "Nincs módunk középszerűnek lenni" című sorozatának zárórendezvénye.

Az irodalmi est alapjául szolgáló "Most elmondom, mint vesztem el". Kosztolányi Dezső betegségének és halálának dokumentumai címet viselő kötet elsőként közli a kéziratban fennmaradt beszélgetőlapokat, melyeket a szerző élete végén, a hangját elvevő gégemetszés után, kórházi ágyán vetett papírra.

Kosztolányi Dezső
Kosztolányi Dezső

A kötet a lehető legteljesebb képet adja Kosztolányi utolsó hónapjairól: betegségének krónikája, a kezelések sora és az ebben az időszakban játszódó utolsó szerelem története. Arany Zsuzsanna, a kötet sajtó alá rendezője korábban elmondta: az író életművénél az a különös nehézség, hogy nincs Kosztolányi-bibliográfia, -életrajz, az életműve szét van szórva. Minden műve először napilapokban, folyóiratokban jelent meg, ennek töredékét adták ki később kötetekben. A kritikai kiadás előkészítéséhez tehát egy sajtótörténeti feltárás is társult.

Ezek a dokumentumok nagyon fontosak az életrajz szempontjából. A kötet sajtó alá rendezője elmondta: ezek a szövegek korábban nem voltak ismertek, csak töredéküket közölték. Nagyon sok minden kiderül belőlük Kosztolányi utolsó időszakáról, a betegségéről, a közállapotokról. Ennél hűbben nem is lehetne bemutatni azt az időszakot, mint a beszélgetőlapok segítségével. Az írások nemcsak dokumentumként, hanem irodalmi szövegként is olvashatóak. A kéziratot szövegkritikai jelekkel, tárgyi és szómagyarázó jegyzetekkel látták el.

A kötet tartalmaz tanulmányokat, értékes dokumentumokat (levelezések, kórlapok, temetéssel kapcsolatos papírok), bibliográfiát, mutatókat és fényképmellékletet is.

A szerdán este fél hatkor kezdődő beszélgetésen részt vesz Arany Zsuzsanna, a kötet szerkesztője és Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész. Az est moderátora: Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó főszerkesztője, aki emellett a Szépírók Társaságának nemrég megválasztott elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.