galéria megtekintése

80 éves a Láthatatlan Óriás

0 komment


Vári György
NOL

Az élete nagy részében folyóirat nélküli, mégis legendás szerkesztőt, a szegedi egyetem egyik utóbbi évtizedeinek egyik legfontosabb tanárát ünnepelték 80. születésnapján a kecskeméti Forrás szerkesztőségében.

A nagy emberek talán legfontosabb típusa láthatatlan, mert a hatása mások teljesítményében mutatkozik meg és még ezek a mások sem mindig veszik észre, ki az, aki munkálkodik általuk. Minden nagy tanár és nagy szerkesztő hivatása ilyen – láthatatlan. Ezért vagyunk rémes zavarban mindig, amikor hirtelen észleljük, hogy nem öröktől fogva állnak szerényen a helyükön, nem tartoznak hozzá, szinte alkatrészeként, a Teremtéshez, csendben telik velük is az idő.

Így lett most a láthatatlan óriások egyikével, Ilia Mihállyal is, aki a napokban betölti a nyolcvanadik évét, ebből az alkalomból köszöntött szerda este a kecskeméti Forrás folyóirat szerkesztősége frissen bemutatott új számának nyitótanulmányával, Buda Ferenc szép verseivel és egy a főszerkesztő, Füzi László által készített élő életútinterjúval. Iliának különösen nehéz szerepelnie: ő csak, épp úgy, ahogy paraszti elődei tették, gondozza, amit rábíztak, egészen addig, amíg gondozhatja, aztán félreáll és átadja a munkát az utána érkezőknek. Ez természetes, mit kell, mit lehet erről beszélgetni?

A beszélgetés a láthatatlan ember által ösztönzött nagy teljesítmények és a tanári-szerkesztői munkához nélkülözhetetlen, a bő öt évtized alatt ezerszer is megcsalt bizalom körül forgott és ismét kiderült, hogy Ilia bizalma szinte végtelen. Bántják, persze, a csalódások, a tanítványi besúgások és más árulások, de a munkáját nem befolyásolják. Ha nem hinne újra és újra mindenkinek, nem tudna dolgozni, munka nélkül pedig nem tudna élni.

 

A Forrás másik ajándéka, Lengyel András irodalomtörténész összefoglaló tanulmánya elővarázsolja és alaposan átvilágítja a láthatatlan embert, aki tápai paraszti sorból érkezett, ott tanult meg dolgozni és a régi Magyarország elhamvadása után, egy rémes korszakban, az '50-es években válhatott tanárrá, majd ért lassan, a '70-es évek elejére Szeged nagy folyóirata, a Tiszatáj főszerkesztőjévé.

Ilia Mihály
Kovács Tamás / MTI

Abban a pár évben, amíg intenzív besúgótevékenységtől övezett munkáját hagyták végeznie, olyan kulturális modellt teremtett, amilyet azóta sem sokan: a régiókból, kulturális tájegységekből összeálló, egyetlen, de sokféle magyar irodalomét. Olyan összetéveszthetetlenül szegedi lapot, amely figyelt nemcsak Pestre és az ország más vidékeire, de – és ehhez azért kellett némi bátorság – Erdélyre, a Felvidékre, a közeli Vajdaság lenyűgöző szellemi életére is és még a nyugati emigráció is bekerült a látókörébe.

Persze, nacionalistának bélyegezték, de bárcsak adna az Isten nekünk ezer és ezer ilyen nyitott, türelmes, fogékony nacionalistát. Tudta, hogy az idegen hatás érték, hogy a kisebbségi magyarság szellemi élete esély szomszédaink, Közép-Európa megismerésére. Ezt az esélyt azóta sem ragadtuk meg, hogy 1975-ben Iliát eltávolíttatta a kultúrpolitika a Tiszatáj éléről.

Azóta, majd' 40 éve, mert lapja, kiadója, befolyása nem volt, önmagából csinált páratlanul hatékony intézményt. Levelezése keresztül-kasul behálózza a magyar irodalmat, összeköt olyanokat, akik mindaddig nem tudtak egymásról vagy idegennek vélték egymást, mindenhol kapcsolatokat sző, ahol a bezárulás réme fenyeget és tudjuk, hogy minket folyton fenyeget ez a veszély. Nem hagy pihenni, mindenkit, akit csak kicsit is érdemes, figyelni kényszerít. Néha egy-két sorban jelzi, hogy mindent tud rólad, mindent olvas, mindenre figyel máig is.

Tíz éve már katedrája sincs, de attól még folyton szerkeszt, húz, javasol és tanít, új és új generációkat, akik betérhetnek néha hozzá megmaradt, kicsi tanszéki szobájába. Ha ő nem lenne, talán már régen szétesett volna végképp a mind irányvesztettebbé váló magyar szellemi élet. De hát van és hat mindazok (népiek és urábnusok, progresszívek és konzervatívok, avantgardok és tradicionalisták) döntéseiben, szavaiban és gesztusaiban, akiknek dolgozott a kéziratán, akikkel levelezett, akik ültek az óráin és az irodájában, ballagtak mellette Szeged utcáin, ahol minden épület része az ő kulturális kis- és nagyvilágának. Nem túl nagy kockázat azt kívánni neki, hogy éltesse az Isten: idősödő és meglett, középkorú női és férfiszívekben éppen úgy él, mint az ifjú szívekben, tényleg mindig tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.