galéria megtekintése

70 az új 20

0 komment


Fáy Miklós

Róbert bácsi, persze, zseni. Akkor is zseni, ha kicsit icereg a film közben a néző, most minek ennyire lángeszűnek lenni, ez csak egy vígjáték. Nyilván neki kell a hátán elvinnie, Anne Hathaway egyedül kevés lenne, pedig tényleg jó színésznő ő is, de ez most férfimunka.

Öregnek kell lenni, sármosnak és férfiasnak, közben mégis hetvenévesnek. Jack Nicholson volna a rossz választás, mert ő veszedelmes, Al Pacino a másik lehetőség, de ő azért romos, mindig az jut róla az ember eszébe, hogy "pedig milyen szép fiú volt". De Niro meg maga a tökély, mert nem számít a múltja, azt sem tudjuk, melyik múltjára kell gondolni, annyiféle volt már az elmúlt évtizedekben.

Robert De Niro pedig úgy is viselkedik, mint maga a tökély, voltaképpen csak az arcával dolgozik, az ismerős gesztusaival, amikor csak a jobb arcfelét felhúzva amolyan kutyaarcot vág, minden filmjében várom, hogy mikor lövi el ezt a grimaszt, és mindig ellövi. És mindig örülök neki. De közben van azért ezer új rezdülése, egyszer még a partnernő is felsóhajt a filmben: bárcsak ne volna minden az arcára írva. De ott van. Mondjuk azon se csodálkoznék, ha kiderülne, hogy kifejezetten erre a szerepre bütykösítette a lábát, a masszázsjelenetre, de talán elmúltak azok a hősi idők. Meg szüksége sincs rá. Így is az ő filmje A kezdő.

 

Fontos is, hogy az övé legyen, hiszen pont erről győzködik a nézőt. Tele a film helyes fiatalokkal, akik színes ruhába öltözve, csillogó hajakkal, különleges szőrzetekkel az arcukon díszelegnek a vásznon, és van köztük egy majdnem semmitmondó külsejű, alacsony, szürke vagy kék öltönybe öltöztetett pasas, aki mindent visz, szívet és lelket hódít vásznon és vászon előtt. Tükörbe néz, és eszébe jut az a mohikán frizurás taxisofőr, aki azt hitte, vele nem lehet ujjat húzni. És mosolyog.

Hetven az új húsz, mondják vicceskedve, és mire vége a filmnek, kiderül, hogy tényleg. Hiába szól a világ arról, hogy csak fiatalnak érdemes lenni, hogy harminc fölött eláshatod magad, mert már meg sem érted, hogy miről beszélnek körülötted, nem tudod kezelni a számítógépet, nem bírod a tempót, nyugodj meg, De Nirónak is sikerül. Bejelentkezik, regisztrál, megtanulja, és közben nyugodt, bölcs, jószívű, és pótolja mindazt, amit a szülők elmulasztottak.

Hetven az új húsz, akkor vajon mennyi az ötven? Mondjuk, hogy nulla, akkor most vagyok egyéves, nem késtem le semmiről. Megnyugtató, hogy minden előttem van, ahogy pár évtizede is minden előttem volt, csak akkor még Paul Newman akartam lenni A hallgatag emberből, vagy Harmónika a Volt egyszer egy vadnyugatból, vagy még korábban Lex Barker a Winnetouból.

Ma már mind halottak, de azért még van idő a másik oldalra fordulni, és álmodni egy kicsit. Közben egy másik Nancy Meyers-filmre gondolok, a Minden végzet nehéz címűre, ott Keanu Reeves szeretett bele Diane Keatonba. Na, az már tényleg túlzás, nőknek nem hetven az új húsz. Hanem a férfiaknak... Nem akarok játékrontó lenni, de szerintem nekik sem. Csak a moziban.

A kezdő – forgalmazza az InterCom

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.