galéria megtekintése

25 milliárdból készülhet Lechner palotája

2 komment


Csordás Lajos

Megszületett a kormánydöntés, 2016 és 2018 között felújítják az Iparművészeti Múzeumot. Már csak a bejelentésre várunk.

Budapest talán legszebb épülete
Budapest talán legszebb épülete
M. Schmidt János / Archiv

Amikor Gaudí épületei megjelentek a világörökségi listán, nálunk is kezdeményezték, hogy a hozzá sokszor hasonlított Lechner Ödön építészetét is jelölni kellene. 2008-ban öt kiemelt műve felkerült az úgynevezett várományosi listára. Köztük az Üllői úti palota, a főváros egyik legszebb épülete.

Az Iparművészeti felújításának híre több forrásból is kiszivárgott, legutóbb a tervezett dizájnmúzeumról rendezett nyilvános beszélgetésen esett róla szó. Kiderült, bruttó 25 milliárd forintra tervezik a költségét. A beruházás a Vikár és Lukács Építészstúdió 2012-es, pályázatnyertes tervei alapján valósulhat meg. Vikár András, az építésziroda vezetője az összeget reálisnak tartja. Elmondta, az építészeti tervekre a jogerős engedélyek megvannak, ezek már 2013-ra elkészültek.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Atomkamu
Vélemény
Petárda vagy akna
Vélemény
Üzletük

A tervük két fő eleme a Lechner Ödön tervezte főépület műemléki rekonstrukciója és a Hőgyes Endre utca felől hiányzó hátsó épülettag megépítése. Az emeleti területeken akár a magyar dizájnmúzeum helyiségei is kialakíthatók.

A költségeket jelentősen befolyásolhatja, hogy a külső kerámiaburkolatot milyen mértékben kell majd pótolni. Nemcsak a gyönyörű tetőt ékesítik Zsolnay cserepek és díszek, hanem a homlokzatot is kerámialapok fedik, amelyek állapotát a most elvégzendő vizsgálatok fogják rögzíteni. Nem mindegy az sem, mekkora felületen kell majd pótolni a mára szinte teljesen eltűnt gazdag belső díszítőfestést.

Az Iparművészetiben a közönség elől eddig elzárt helyek is megnyílnak, például a kupolacsarnok körüli tetőterasz. A felújítás után a jelenleg 2100 négyzetméternyi kiállítóterek alapterülete el fogja érni a 10 ezer négyzetmétert.

Két esztendő nem tudni, hol

A felújítás 2018-ra készülhet el. Ez időre a múzeum kiköltözik a Lechner-palotából. Úgy tudjuk, az irodák a Városligeti fasori Ráth-villában kapnak helyet, a műtárgyállomány raktározásának helyét biztonsági okokból nem fogják nyilvánosságra hozni. Az anyagból a Nagytétényi Kastélymúzeumban rendeznek majd kiállításokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.