Budapesttel nyit Berlin

Új városnegyed épült a Berlint egykor kettévágó fal mentén fekvő Potsdamer Platz és környékén. Az utóbbi húsz évben a senki földjéből igazi metropolisszá fejlődött, itt van a berlini filmesek központja, a német filmmúzeum, és február 6–16. között hatvannegyedszer itt rendezik meg a világ egyik legrégebbi és legfontosabb filmfesztiválját, a Berlinalét.

A monstre rendezvényt Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című – 1927-ben az amerikaiak képzelte Európában, Ralph Fiennes főszereplésével játszódó – alkotása nyitja meg, melyet a nagyjátékfilmes versenybe is beválogattak. (A mellékfigurákat is olyanok adják, mint Tilda Swinton, Edward Norton, Jude Law, Bill Murray, Adrien Brody, Owen Wilson, Willem Dafoe, Harvey Keitel és Jeff Goldblum.)

A magyar filmesek jól szerepeltek az utóbbi időben: három éve Tarr Béla, tavalyelőtt pedig Fliegauf Bence távozott a városból a szépen csillogó Ezüst Medvével. Tavaly viszont „lenullázta” a Dieter Kosslick vezette fesztivál a magyar filmet: visszautasította Szász János végül Karlovy Varyban diadalmaskodó A nagy füzet című moziját.

Ezek után jó hír, hogy az idén több művel is felhívhatjuk magunkra a figyelmet: a hivatalos kisjátékfilmes versenybe meghívták Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációját, és 25 alkotással együtt versenyez a legjobb rövidfilmet illető Arany Medve-díjért. Bucsi lapunknak adott interjújában kifejtette: a tízperces kísérleti animációja filmszimfónia arról, ahogyan az emberek látják, ami körülöttük történik.

Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmje a Panoráma nevű válogatásban debütál. A művet mintegy 60 millió forinttal támogató Magyar Nemzeti Filmalap közleménye szerint a fiatal felnőttkor szexuális identitáskeresésének drámája, érzéki, ám végzetes szerelmi háromszög történetén keresztül a kietlen magyar pusztában. A híre megelőzte a művet: az új finanszírozási rendszer első merész vállalkozásaként, kvázi melegfilmjeként beszélnek csak róla szakmai körökben. Császi a legjobb első film díjáért, a független zsűrik –a hivatalos mellett működő, szakmai szervezetek által delegált grémiumok – díjáért, és a legjobb melegfilmnek járó Teddy-díjért is versenyez.

Ferge Roland El című diplomafilmjét is vetítik: a fesztivál Generation elnevezésű programjában lesz látható, ez ifjúsági és gyerekfilmekből mutat be válogatást. A csaknem 50 meghívott etűd a Kristály Medvedíjakért és a Generation-zsűri díjaiért versenyez. Ferge 2013-ban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Művészeti Karának film szakán az első végzős évfolyamban diplomázott ezzel a tízpercessel. A dialóg nélküli, fekete-fehér rövidfilm manapság igen fontos témát, a fiatalok Magyarországról való elvándorlását mutatja be.

Mindhárom magyar film világpremierjét az alkotók és a stáb jelenlétében tartják meg.

Február 9–11. között a fesztivál keretein belül lesz egy Berlinale Coproduction Market (koprodukcióvásár) nevű rendezvény is, amelyre két magyar filmtervet hívtak meg a szervezők. Ide több mint háromszáz pályázat közül választották ki a projekteket, amelyeket a rangos szakmai fórumon az alkotók végül bemutathatnak a potenciális partnereknek és finanszírozóknak. A market résztvevői Fliegauf Bence Isaura Háza (House of Isaura) címmel készülőben lévő filmjének részleteit, valamint a Mécs Mónika és Rohonyi Gábor rendezésében készülő Gingkót ismerhetik meg. Ez utóbbinak kiindulópontja a 14 évvel ezelőtt történt tragikus leányfalui gázolás.

Hamarosan leterítik a vörös szőnyeget
Hamarosan leterítik a vörös szőnyeget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.