Veszélyben egymilliárd forint

A veszprémi belváros rehabilitációjának részeként alakították ki a jelenlegi önkormányzati ciklus során a Hangvilla koncertterem és többfunkciós kulturális központot az egykori Séd mozi épületében.

A beruházás folyamatos konfliktusok forrása volt a veszprémi közgyűlésben: Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció képviselője úgy látta, a jelentős részben uniós támogatásokból finanszírozott befektetéshez kitalált jogi konstrukció a magyar jogot és az EU előírásait is sértheti, azt is maga után vonhatja, hogy a városnak vissza kell fizetnie az uniós pénzeket. A közgyűléseken megítélése szerint nem kapott érdemi választ kifogásaira, ezért az EU-s pályázati támogatások szétosztását és felhasználását irányító – azóta megszűnt – Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget kereste meg, de semmilyen választ nem kapott. Előbb a megyei ügyészséghez, majd a Legfőbb Ügyészséghez fordult. Ez utóbbi nemrég küldött levelében részben vissza is igazolta aggodalmait.

A volt Séd mozi ma. A kérdés az, hogy védi-e a város érdekeit, aki feltárja a szabálytalanságokat
A volt Séd mozi ma. A kérdés az, hogy védi-e a város érdekeit, aki feltárja a szabálytalanságokat

A fejlesztést – amint azt a Magyar Narancs tavalyi cikke ismertette – a Séd mozi épületét az önkormányzattól 2005-ben 120 millió forintért megvásároló Swing-Swing Kft., az önkormányzat egyik konzorciumi pályázati partnere végezte, amelynek tulajdonosa Bélafi László és felesége volt. Hozzájuk csatlakozott tavaly év elején a Vemév-Szer Kft. nevű cég. Bélafi egy időben annak a Veszprémi Védegyletnek az elnöke volt, amely 2006-ban a Fidesszel közös képviselőjelölteket indított az önkormányzati választásokon, Brányi Mária jelenlegi alpolgármester az előző ciklusban a Védegylet közgyűlési frakcióját vezette. Az OTP ahhoz, hogy három részletben bő 900 millió forint hitelt nyújtson a Swing-Swingnek a fejlesztéshez, az önkormányzat készfizető kezességvállalását kérte. A Magyar Narancs cikke szerint „az önkormányzat a hitel 2021-es kifutásáig évi 158 millió forintot hagyott jóvá a kezességvállalásra”, vagyis „a Swing-Swing másik két tulajdonosától átveszi a hitel-visszafizetés terhét”. Abban is megállapodtak, hogy az önkormányzat 2018 végéig egy bonyolult jogi konstrukció keretében vételi jogot szerez a kft.-re, két részletben kivásárolhatja belőle Bélafiékat és a másik céget, összesen bő 400 millió forintért: így lesz a Hangvilla végül a városé.

A cégnek nyújtott önkormányzati segítség, a készfizető kezesség vállalása és az, hogy a pályázatban még magáncégként feltüntetett Swing-Swing önkormányzati céggé válik, Katanics szerint nemcsak azt teszi kérdésessé, valóban magánerős beruházásról van-e még szó, de sértheti az EU a versenyt torzító állami támogatás nyújtására vonatkozó tilalmát is, mivel átvállalt a vállalkozástól a beruházással kapcsolatosan szinte minden terhet és kötelezettséget. Katanics úgy látja, fennáll a veszélye annak, hogy egy ellenőrzés a támogatás visszafizetésére kötelezheti az önkormányzatot, és ez az így elvesztett összeg egymilliárd forint is lehet. A Legfőbb Ügyészség is úgy látta, hogy az önkormányzat vételi jogát megalapító szerződésnek az a része, amely öt éven túlra is kiterjeszti ezt a lehetőséget, törvénysértő: a polgári törvénykönyvben „meghatározott, az opciós jog legfeljebb ötéves kikötésére irányuló tilalom megkerülésére irányul”, ezért a szerződés ezen része semmisnek tekintendő. A megállapodás azonban az ügyészség szerint nem sért közvetlenül közérdeket, így nem kezdeményezhetnek pert a megsemmisítésére. Abban, hogy közvetve – az uniós támogatási pénzek kockáztatásával – sérül-e a közérdek, az ügyészség nem tartja illetékesnek magát, ahogy annak megállapítására sem, hogy az önkormányzat és a Swing-Swing közötti együttműködés versenyt torzító burkolt állami támogatás-e.

A törvénysértő önkormányzatot vezető Porga Gyula októberben lényegében notórius feljelentőnek nevezte Katanicsot, aki belülről próbálja akadályozni az önkormányzat munkáját, Katanics szerint azonban ő éppen a város érdekében tette észrevételeit.

Mi történik a Hangvillában?

A novemberben átadott Hangvilla kulturális programközpont hangversenyeknek, könnyűzenei koncerteknek, színházi előadásoknak, előadóesteknek, filmvetítéseknek, konferenciáknak, gyermekprogramoknak, iskolai és városi rendezvényeknek ad otthont. A városi vegyes kar, a Pannon Várszínház és a Mendelssohn Kamarazenekar állandó bérlői-partnerei. A további programokat az önkormányzat alapította Veszprémi Programiroda Kft. szervezi. Vezetője, Muraközy Péter a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound, 2012-től az Akvárium Klubbá átnevezett Gödör Klub programigazgatója volt. Akkori kinevezésével kapcsolatban hosszan tárgyalta a sajtó Navracsics Tiborhoz fűződő régi ismeretségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.