Ferrari Violetta sok élete

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Ferrari Violetta Jászai Mari-díjas színésznő.

Emlékszem, amikor először hallottam a nevét, a magyar filmművészetről volt szó a gimnáziumban, hogy volt az a rendkívül népszerű, nagyon csinos nő… Hallgattunk, amíg az előadónak végre eszébe nem jutott: Ferrari Violetta. Soha nem hallottuk ezt a nevet. Magyar filmművészet akkor mintha nem létezett volna 1960 előtt.

Ferrari Violetta, operai fantázianév, nem hívhatnak így senkit.

Neki se lehetett könnyű, amikor még ők voltak a digók a Kálvária téren. Lógtak be a moziba, ha nem oda, akkor a színházba, előbb nézni, aztán szerepelni. Nyílegyenes az út, gyerekszínészet, főiskola és Nemzeti Színház, szerepek és főszerepek. Még főiskolás, amikor feleségül megy a húsz évvel idősebb Básti Lajoshoz. Szép. Nem szabályos, de a szeme sötét, a bőre bársonyos, a lénye egyszerre magyar és nemzetközi, a szomorú olasz filmnők magyar változata. Ferrari Violetta filmcsillag lett. Most kellene megállítani az időt. Az egész ország szerelmes belé, ő meg a tehetség higgadtságával uralja a vásznat ostobább és kevésbé ostoba filmekben.

Nem kér a kiszámítható életpályából. Bástitól elválik, beleszeret egy másik férfiba, és inkább nő, mint színésznő, vele megy Bécsbe, azzal a biztos tudattal, hogy a pályának vége. A pályának azonban nem volt vége, Berlinben újrakezdte, színházzal és zenés szerepekkel, visszatért a filmekhez, végül több német filmben működött közre, mint magyarban. 1985-ben véget ért a színészélet, szorongás, pánikbetegség vett erőt rajta, úgy nem lehet föllépni.

A legkülönösebb az, hogy ezt is tudomásul vette. Négy év múlva rendszerváltás, csak haza kellett volna térni, nagy frizurával, és élni, mint a nemzet nagyja, kéthavonta elmesélve, hogy micsoda sikerei voltak Berlinben. Hazajött, Budaörsre. Lett idétlen frufrus, rosszul festett hajú, blúzospulcsis néni. Ha hívták, szerepelt, szívesen elmesélte az életét, de nem játszotta a nemzet elaggott csalogányát. El is feledkeztünk róla. Most végre eszünkbe jutott, és milyen az utólagos igazságszolgáltatás: mindig fiatalkori arcát látjuk magunk előtt, a Gázolás vagy a Dalolva szép az élet különös bájú színésznőjét. Ez hát a végleges Ferrari Violetta.

Ferrari Violetta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.