Caracasból a világhálóra

A nyíregyházi Cantemus Vegyeskar január 18-án tíz napra Venezuelába utazott, ahol az énekesek mesterkurzusokon és szemináriumokon vesznek részt, s bemutatkoznak a III. Don Bosco Kórusfesztiválon.

Amint Szilágyi Szabolcstól, a Cantemus Vegyeskart, a Cantemus Gyermekkart és a Pro Musica Leánykart tömörítő Nyíregyházi Cantemus Kórus sajtóreferensétől megtudtuk, a meghívás a venezuelai Maria Guinand karnagynak köszönhető, aki 2011-ben Nyíregyházán, a Cantemus „Maestro” kórusbérletének egyik előadásán vezényelt. Maria Guinand, a venezuelai Schola Cantorum és több más énekkar létrehozója, nemzetközi tekintélyű szakember, aki a Kodály Zoltán nevével fémjelzett zenepedagógiai módszert szeretné megismertetni a dél-amerikai zenészekkel és énekesekkel. Szilágyi hozzátette: a dél-amerikai karnagy a 2011-es nyíregyházi látogatása során személyesen győződhetett meg a Kodály-módszer hatékonyságáról és eredményeiről, ezért természetes volt számára, hogy ametodika gyakorlati fogásaira a Cantemust kérje fel. A sajtóreferens kitért arra is: a vegyes kar előadásait nemcsak a caracasi helyszínen személyesen résztvevő szakemberek és énekesen tekinthetik meg, hanem a világhálón is közvetítik majd, hogy a Kodály-módszer után Argentínából, Peruból, Bolíviából jelentkező érdeklődők is nyomon követhessék a kurzusokat. A dél-amerikai utazás egyik érdekessége az, hogy már felnőttként most újra ellátogat Caracasba az a három énekes, aki a kórus 31 évvel ezelőtti, első tengeren túli útja során – még gyermekként – színpadra lépett Venezuelában.

További érdekesség, hogy a venezuelai fellépés vezetője az a Szabó Soma lesz, aki a Cantemust évtizedek óta irányító Szabó Dénes karnagy fia. Márpedig akik ismerik a szabolcsi megyeszékhely nemzetközi hírű együttesét, azok tudják: a Cantemus szinte egyet jelent Szabó Dénes karnaggyal. Az általa vezetett kórus az elmúlt 40 évben több mint 50 első díjat söpört be különféle nemzetközi versenyeken. Volt olyan esztendő – így a 2009-es – amikor 12 hónap leforgása alatt nyolc díjat szereztek a műfaj legrangosabb világversenyein: köztük négy első díjat és nagydíjat, külön- és közönségdíjat. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola diákjai Szabó Dénes vezényletével énekeltek számos európai országban, eljutottak Amerikába, Japánba és Koreába is, s mindenütt úgy fogadták őket a hangversenytermekben, mint a műfaj élvonalbeli képviselőit. Nem meglepő, hogy Szabó Dénes az ország egyetlen általános iskolai tanára, akinek Kossuth-díja van.

 

Szabó Dénes, a Kossuth-díjas általános iskolai tanár
Szabó Dénes, a Kossuth-díjas általános iskolai tanár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.