A szaxofonos ünnepe

A magyar dzsessznek, dzsesszrocknak, rocknak megvannak a kultikus figurái, zenekarai. Közéjüktartozik a nagyon magának való Ráduly Mihály is. És a legfontosabb zenekar, amelyben játszott: a Syrius.

Én még cipeltem a Syrius felszerelését – így a szerkesztő, kinek tekintete hirtelen eltűnik a redakcióbéli kiskonyha egyik sarkában, szinte hallani a belső mozigép zaját; és alkalmasint csak azért nem párásodik az a tekintet, mert a szerkesztő fegyelmezett ember, miként ezt tudtuk róla eddig is. Azt azonban nem, hogy ő még cipelte a Syrius felszerelését. Aki volt már életében csak egy percre is rajongó, tudhatja, mit jelent az: a kedvenc közelében lenni. Aki még nem, az nem is élt igazán. Ez viszont orvosolható probléma: el kell menni jól az Opus Jazz Clubba január 31-én, hátha megérinti valami abból, amit a „Ráduly Mihály” hangsor jelent a magyar zenetörténetnek. Azon a péntek estén őt ünneplik ugyanis majd zenészbarátai és hívei, a hetvenéves szaxofonos-fuvolistát. Nem is akárhogy: mindannyian Ráduly-szerzeményeket adnak majd elő egy ingyenes koncert keretében.

Mediterrán, Junior Sextett, Scampolo, Pege Aladár Quartet, Rákfogó, Szabados: néhány zenekar, amelyben hosszabb-rövidebb ideig megfordult. Egyik sem jelentéktelen, de Ráduly Mihály zenekarai talán a mindössze három évig praktizáló Syrius a legfontosabb. Ezzel együtt biztosak lehetünk benne, hogy nem kizárólag az 1970–73 közötti időszak kompozícióit hallhatjuk majd a kortársak és barátok interpretálásában, hanem a teljes életműből kapunk helyre kis szelekciót. „Az első nagy magyar dzsessz- és fusion-szaxofonos.” Ezt Szakcsi Lakatos Béla mondta róla. „Gyerekkori barát és a hazai progresszív zene úttörője.” Ezt Kőszegi Imre. „Egy legenda, egy csodálatos ember!” Ezt Dresch Mihály. Ők mindhárman fellépnek 31-én este kilenckor – rajtuk kívül zenél még Borbély Mihály, Lukács Miklós és Orbán György. A szerkesztő meg bajszos, ősz ember: őt a nézőtéren keressék.

I!

01. 31.

KEZDÉS: 21.00

HELYSZÍN: BMC Opus Jazz Club (Budapest IX., Mátyás u. 8.)

CÍM: Ráduly Mihály 70

BELÉPÉS: ingyenes

 

HALLGATNI VALÓ

1 BARDO, ALTERERGÓ DUÓ
Müller Péter Sziámi, Gerlóczy Zsigmond Dezső és a Bardo Zenekar játszik a Gödör Klubban január 28-án este 8-kor.
BELÉPÉS: ingyenes

2 NEMZETI FILHARMONIKUSOK
Schubert és Sibelius: az első és az utolsó romantikus két-két művét játssza a zenekar a atal orosz hegedűművésznő, Alexandra Soumm közreműködésével és Kocsis Zoltán vezényletével a Művészetek Palotájában január 30-án este fél 8-kor.
JEGYÁR: 2100–5200 Ft

3 JAZZ ITT!
Avantgárd és free jazz a Pozsár Máté-quartettel. A zongorista és zenésztársai – Meggyes Ádám (trombita), Hock Ernő (nagybőgő), Miklós Szilveszter (dobok) és vendégük: Bacsó Kristóf (szaxofon) – nyitják a Zeneakadémia Kistermében rendezendő tanár–növendék koncertsorozatot.
JEGYÁR:1900 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.