Kaland a régi zsidó negyedben

Itt az első magyar, okostelefonra fejlesztett alternatív városi séta. A rendhagyó budapesti túrákat szervező Hosszúlépés. Járunk? nevű csapat és a világon már jól ismert, egyébként Magyarországról indult PocketGuide mobilalkalmazás-fejlesztő társaság közös projektuma Budapest zsidó örökségét igyekszik megismertetni kultúrtörténeti delikátokra fogékonyakkal, közelebbről azokkal, akik kíváncsiak, plusz iPhone-juk vagy androidos készülékük van. A történeti kutatások és személyes élmények alapján összeállított rendhagyó túra a PocketGuide honlapjáról tölthető le.

A séta, amely a kiegyezés óta eltelt százötven évre tekint vissza, de külön figyelmet szentel napjainknak is, a Deák Ferenc tér és a Király utca sarkáról indul, onnan, ahol egykor a pesti zsidóság története szempontjából oly meghatározó épület, az Orczyház állott: itt telepedtek meg elsőként Pest zsidó lakói. A következő állomás a Rumbach Sebestyén utcai, majd a Dohány utcai zsinagóga, utóbb a cionizmus eszmei alapjainak lefektetője, Herzl Tivadar egykori Dohány utcai szülőházának helye (ma a Zsidó Múzeum épülete áll ott) előtt ismerkedhetnek a történelemmel az érdeklődők. Ezután egy Síp utcai házat tekinthetnek meg a túrázók, amelynek ornamentikáján különösen attraktívak és szemrevalóak a zsidó szimbólumok, majd egy ugyancsak különleges Kazinczy utcai épületet, amelynek belső udvara ugyancsak rendkívül érdekes város- és kultúrtörténeti helyszín.

Az aranykorból egy izmos Tormay Cécile-idézettel vezetik át a látogatókat a vészkorszakba: a cserkelők a Klauzál téren találják magukat, amely arról is nevezetes, hogy itt szelektálták a pesti gettóba szánt embereket. A túra utolsó részében a köztünk élő zsidó kultúrával és gasztronómiával szembesülhetnek az applikáció letöltői, konkrétabban a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóval és a hajdan kóser húsüzemként működött Kőleves vendéglővel, amely különös tisztelettel viseltetik a múlt, a helyi tradíciók iránt. A program átlagos tempó és befogadói igény mellett nagyjából kétórás, de – tekintve, hogy mindenki maga dönti el, mennyit időzik egy helyszínen – voltaképp addig tart, amíg jólesik. A kiránduláson kitérnek a nagy zsidó vallási irányzatok mibenlétére, és bemutatnak több olyan régi átjáróházat, is, amelyek szintén szerves részei a negyednek: ezeket az átereszeket részben azért alakították ki annak idején, hogy a hívők gyorsabban és könnyebben juthassanak el a nagy zsinagógákba.

A 2013-ban gründolt, irodalmárokból, urbanistákból, szociológusokból, gasztronómiai szakértőkből összeállt Hosszúlépés szociológus végzettségű tagja, Merker Dávid érdeklődésünkre elmondta: a Budapest zsidó öröksége csak a beugró opció: már dolgoznak két újabb félvirtuális városi túrán. Az egyik a múlt század harmincas éveinek Újlipótvárosába kalauzol, az ottaniak szemszögéből mutatva be a magyar történelem egy szeletét, a másik egy ún. streetfoodtúra, evős-ivós program lesz, amely a magyar főváros utcai étkezésének történetébe avatja be a publikumot. Merker elárulta: tervük az, hogy klasszikus sétáikból a lehető legtöbbet tegyenek okostelefonon is hozzáférhetővé a PocketGuide révén.

Séta a telefonnal
Séta a telefonnal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.