Több erotika, több tudomány

Az év végén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése viszonylag váratlanul bejelentette, hogy véget ért a magyar könyvpiac 2008 óta tartó zsugorodása, 2013-ban enyhe növekedésről számoltak be a szakma képviselői.

Öt év óta először nem csökkent az éves könyvforgalom, hanem valamelyest nőtt is. És nemcsak nominálisan, hanem az inflációval korrigált számítások szerint is. És egyelőre nem kell attól félni, hogy az ismerősök csodálkozva látják, nincsenek könyvekkel megtömött polcok értelmiségi vendéglátóik szobáiban. Magyarországon felívelt a könyvpiac, de ebből nem vették ki részüket az elektronikus kiadványok.

Az év legfontosabb könyvkereskedelmi eseménye a karácsonyi könyvvásár. Erről még nem lehet biztos adatokat tudni, de a megelőző időszak információi alapján az egész évi forgalomban négyszázalékos emelkedésre lehet számítani. Mivel a pénzromlás ennél kisebb mértékű, ez azt jelenti, hogy valóban fellendült a könyveladás. Zentai Péter László, az Egyesülés igazgatója szerint a növekedés mögött valószínűleg társadalompolitikai okok állnak, hiszen akkor vásárolnak az emberek könyvet, ha biztonságban érzik magukat.

Véget ért a könyvpiac zsugorodása
Véget ért a könyvpiac zsugorodása

Ugyanakkor a vevők érdeklődését elsősorban annak tulajdonítja, hogy tavaly rég nem látott, sokrétű, a társadalom valamennyi szeletét megszólító könyvkínálattal álltak elő a kiadók. Ezt úgy is lehet érteni, hogy megint nagy példányban keltek el erotikus, úgynevezett felnőtt témájú kötetek, mely hullám a rendszerváltás utáni „felszabadulás” után már bekövetkezett, aztán elvonult, de most néhány, a nemzetközi piacon is nagy sikert aratott könyv magyar kiadásával újra profithoz juttatta megjelentetőit.

Ebben tehát a magyar könyvkiadás követte a nemzetközi trendeket, az elektronikus könyvek terjedésében viszont nem történt előrelépés 2013-ban. Az Egyesült Államokban az e-könyv-olvasó az egyik legfontosabb karácsonyi ajándék volt, és szinte minden nyomtatott könyv megvásárolható elektronikus formában is, van, amelyiknek már nincs is hagyományos változata. Az e-book a nyomtatott könyvek valóságos versenytársa, nemcsak az amerikai, de az orosz pia con is. Magyarországon viszont gyakorlatilag elhanyagolható az e-könyvek részesedése.

Azok nagy többsége is, akik használnak e-könyv-olvasót, ingyenesen letöltött műveket olvasnak rajtuk. Zentai Péter László szerint ez nemcsak magyarországi trend, egész Európában hasonló a helyzet. – Az európai könyvpiacon sem több az e-könyv-eladások volumene a teljes könyvforgalom két-három százalékánál – mondta lapunknak. – Nyilván a hagyományok is nagy szerepet játszanak ebben, de az uniós pénzügyi szabályozás ennél is nagyobbat. Az Európai Unió ugyanis egyelőre nem tartja a nyomtatottakhoz hasonlóan védeni valónak az elektronikus könyveket. A központi rendelkezéseknek megfelelően a tagországok sem terjeszthetik ki a könyvekre vonatkozó kedvezményes áfaszabályokat az e-könyvekre.

Ennek megfelelően hiába lobbizik az egyesülés a magyar kormánynál, az e-könyvek költségeit nem lehet saját hatáskörben csökkenteni. Mindamellett az elnök sikeres tárgyalásokról is beszámolhatott, amelynek eredményeképpen a Nemzeti Kulturális Alapnál pályázatot írtak ki 100 millió forintos keretösszegben a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak és egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok támogatására. Ez az ágazat évek óta problémákkal küszködött, és egyelőre nem lehet tudni azt sem, ez a támogatás megállította-e a könyvpiac ezen szegmensének zsugorodását.

A könyvforgalom teljes összege 2012-ben 58 milliárd forintra tehető, 2013-ra nézve ezt valamivel meghaladó értékre lehet számítani. Ebből eddig 16 milliárdot tett ki a tankönyvforgalom. Ebben a pillanatban a tankönyvkiadás és -forgalmazás államosításának következményeit nem lehet felmérni. Az igazgató szerint már a terjesztés állami kézbevétele is nagy károkat okozott a könyvkiadásnak, mert nem volt képes hiánytalanul ellátni a feladatot.

Nincs információ arra nézve sem, hogyan fognak elkészülni a következő év tankönyvei, annyi biztos csak, hogy mintegy ötven kiadót hoz lehetetlen helyzetbe és több száz tankönyvíró megélhetését veszélyezteti a parlament határozata, amely megszüntette a tankönyvkészítés és -eladás eddigi szabadságát. Az elnök szerint a versenyhelyzet kiiktatása minőségromlást fog okozni, mert a tankönyvkiadók kemény piaci versenyben, saját anyagi befektetéseikkel vívták ki pozícióikat. – A magyar tankönyvkiadás eredményességét mutatja – szögezte le –, hogy az elmúlt két évben kétszer is magyar tankönyvet választottak Európa legjobbjának a frankfurti könyvvásáron.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.