Magyar film buktatta le a BBC-t

A BBC két évvel ezelőtti filmje szerint meztelenül élnek a fákon, de kiderült, hogy csak jó pénzért a turistáknak játsszák el a kannibál vadembereket.

A Törzs, amelyik fán él címmel jelent meg cikk a Private Eye (Magánnyomozó) című legnagyobb példányszámú, londoni, közéleti magazin legújabb számában arról, hogy a BBC a korowai törzs életét bemutató, 2011-es dokumentumfilmjének állításait cáfolja egy magyar riporterpáros készítette beszámoló. 

A brit közszolgálati televízió filmje az Indonéziához tartozó Pápua délkeleti részén élő népről széles körben elterjedt sztereotípiát erősítette. Eszerint a világtól elzártan élő, körülbelül háromezer főt számláló törzs tagjai nem vesznek magukra semmit, teljesen meztelenül, kőkorszaki eszközökkel építik harminc méter magasan a fákra a házukat. „A korowaiok annyira hozzászoktak ehhez az életmódhoz, hogy a fákon ingva közlekedni mintegy második természetük” – állította a BBC narrátora.

„Képzelhetik, mennyire meglepődött a dokumentumfilmek szerelmese – fogalmaz a Private Eye –, amikor kedvenc magyar ténysorozatának, a díjnyertes, fiatal dokumentaristák által készített On the Spotnak egyik filmjében meglátta ugyanazt a törzset, sőt ugyanazokat az embereket egészen más körülmények között.”

A magyar köztelevízióban vetített sorozat készítői, Cseke Eszter és S. Takács András maguk is meglepődve fedezték fel, hogy többek között a BBC-filmben is szereplő törzstagok meséltek nekik életükről. Az állítólag a világtól teljesen elzárt emberekkel egészen jól el tudtak beszélgetni indonéz tolmács segítségével. Elmondták, hogy a szereplőket busásan megfizetik az esőerdőben, hogy úgy viselkedjenek, ahogy régen. A pénzen pedig például cigarettát vásárolnak maguknak.

Bármit is akar hinni a „civilizált” világ, a korowai törzs már régen nem érintetlen, a kereszténység és az indonézek hatására felhagyott a kannibalizmussal is. A helyi misszionáriusok szerint a médiában szereplő rémtörténetek szinte kivétel nélkül mesék. Varázslatos, lélegzetelállító mesék, kiemelkedő nézettséggel szerte a világon.

A magyar filmesek megtudták azt is, hogy több utazási iroda specializálódott az „első találkozásra”: turistákat visznek az őserdőbe, ahol a meztelen korowaiok „meglepődnek”, hogy rajtuk kívül más, ráadásul fehér bőrű emberek is élnek a világon. Az irodák szeretik azokat a családokat alkalmazni, amelyek már jól megtanulták, hogyan kell a leghihetőbb illúziót megadni a turistáknak.

A törzs a magyarok által meginterjúvolt tagja elmondta, ha látogatóik érkeznek, tilos bármilyen ruhát viselniük és indonézül beszélniük. S olyankor csakis kőbaltával vágják ki a fákat, amelyekből jó magasra tett házakat készítenek, bár manapság már egyáltalán nem ilyenekben élnek.

A Private Eye szerint nem ez az első eset, hogy kétségek támadtak a BBC dokumentumfilmjeivel kapcsolatban. Egy jegesmedve születéséről az állat „természetes élőhelyén” felvett ugyancsak 2011-es videóról is kiderült, hogy állatkertben készült.

A korowai törzs tagjai láthatóan nem meztelenek, a kép előterében Cseke Eszter és S. Takács András
A korowai törzs tagjai láthatóan nem meztelenek, a kép előterében Cseke Eszter és S. Takács András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.